Kako uživati u hrani, a ne debljati se

Čuli ste za poznati francuski paradoks? Francuzi uživaju u hrani, pritom konzumirajući masnoće i alkohol, posebice crno vino, no ipak znatno rjeđe nego drugi obolijevaju od srčanih bolesti. U čemu je njihova tajna?

Kako jesti, uživati u hrani i pritom se ne debljati? To znaju Francuskinje, a ponešto o tome saznali su i svi koji su pročitali knjigu ‘Zašto se Francuskinje ne debljaju?’ autorice Mireille Guilano, koja je postala svjetski bestseler čim se pojavila na tržištu te je prevedena na 28 svjetskih jezika. Naime, poznati francuski paradoks
o kojem se naveliko govori još uvijek nije do kraja mistificiran, jer Francuzi uživaju u hrani, pritom konzumirajući masnoće, ali i alkohol (posebice crno vino), no oni kao nacija znatno rjeđe nego ostali narodi obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti. Također, stanovnici jugozapadne Francuske, koja je poznata kao vinska regija, imaju najdulji životni vijek, a stručnjaci to pripisuju upravo magičnim svojstvima crnog vina.

No francuski paradoks, dakako, nije rezultat samo uživanja u crnom vinu nego mješavine različitih gastronomskih, kulturnih i socioloških faktora koji, svi zajedno, pridonose lijepom, ugodnom i uravnoteženom životu. Naime, umjerenost u svemu, pa tako i u hrani, ali i u crnom vinu, korištenje svježih namirnica te maksimalno izbjegavanje industrijske hrane, uživanje u samom ritualu jedenja, tjelovježba…, sve to čini zdravu sliku života zahvaljujući kojoj se, kažu statistike, samo trećina odraslih Francuza može požaliti na višak kilograma. Usporedbe radi, u Americi čak 70 posto stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, po čemu su najdeblja nacija na svijetu, dok je u našoj zemlji svaki četvrti stanovnik debeo. Sirevi s plemenitom plijesni kao što je brie ili roquefort, kroasan, francuska juha od luka, bešamel…, sve su to jela koja su se udomaćila u svim svjetskim kuhinjama, a koja svoje podrijetlo nose upravo iz ove zemlje koju su, kažu znalci, u gastronomskom smislu obilježile tri stvari: kvalitetne namirnice, maslac (on je baza za sva jela!) i strpljenje (jer za vrhunsko kuhanje treba imati vremena).

 

Komentari