Koje vino ide uz koje jelo?

Danas svatko može kombinirati vina i jelo prema vlastitom ukusu, no slijedite li neke zakonitosti, budite sigurni da će odabrano vino savršeno oplemeniti jelo

Prošla su vremena kada je vrijedilo pravilo – bijelo vino ide uz bijelo meso, a crno vino uz crveno meso. Danas svatko može kombinirati prema svom ukusu – nema pogrešnog odabira, no fino pogođeno vino svakako će oplemeniti jelo i obrok. Generalno pravilo ipak postoji – poslužite li više jela u nizu,
počnite s laganijim voćnim bijelim vinima, potom se prebacite na začinjenija i teža crna vina te na kraju obrok zaokružite finim, dobro ohlađenim slatkastim desertnim vinom.

Voćna bijela vina

Suhi rajnski rizling i mlada suha vina odgovaraju pastrvama u laganom kremastom umaku, mesnim terinama, usoljenom ili dimljenom mesu. Pogodnost vina uz obrok je što omogućuju lakše rastvaranje masnoća
iz jela. Savjet: Uz desert ili sir poslužite neko slatko vino, poput ledene berbe, traminca ili muškata.

Može uz sve: rosé

Bilo uz ribu ili meso s roštilja, rosé ide uz sve. Odlično se slaže s pečenom svinjetinom, čak i s lungićem. Lijepe je boje, no treba ga dobro ohladiti prije upotrebe. Savjet: Kad god niste sigurni koje vino odabrati, s roséom nećete pogriješiti. Harmonično se slaže kako s blagim tako i sa začinjenijim jelima.

Začinjeno crno vino

Za crveno meso i divljač nema dvojbe – najbolje se slažu s jačim crnim vinom, a iznenadili biste se kako se dobro crno vino slaže i s cheddrom ili ovčjim sirom.

Komentari