Ljekoviti suveniri koje će najviše pamtiti vaša nepca

Gospođa Izabel Bradvica proizvodi marmelade od oskoruša, morganja i planike

Namaz od bobica borovice, namaz od lišća i cvijeta kadulje te marmelade od oskoruša, mogranja i planike proizvodi su koje na otoku Cresu proizvodi Izabel Bravdica. Turisti su ove delicije prepoznali kao nesvakidašnje, a ujedno i vrlo zdrave, jer je riječ o samoniklom, netretiranom bilju i već pomalo zaboravljenim plodovima.

“Imamo dućan u Cresu u koji uglavnom dolaze turisti. Mnogi nam se vraćaju već godinama, jer je ovakve proizvode teško kupiti bilo gdje drugdje. Ponešto kupe za sebe, ponešto daruju prijateljima kao
originalan suvenir”, ispričala je gospođa Bravdica.

Inače, posao gospođe Izabele je za svaku pohvalu. Primjerice, za nekoliko malih staklenki namaza od borovice s trnovitog grmića mora skupiti čak kilogram minijaturnih bobica koje su na kontinentu
tamnoplave boje, dok su one na Cresu crvene. No trud se na kraju isplati jer je riječ o prvoklasnoj ljekovitoj deliciji koja savršeno godi poslužena uz, primjerice, tvrde sireve.

“Radim i namaz od crnih maslina koji se pak savršeno slaže uz lagane sireve, ricottu, skutu i svježi sir, ili uz divljač”, kaže Izabel. Slatke marmelade pak idu uz kruh, u palačinkama, sa sladoledom. U posao je gospođa Izabel krenula vlastitim sredstvima i njezin proizvodni pogon radi prema najsuvremenijem sustavu kontrole sigurnosti hrane u svim fazama.

Komentari