Najbolje sorte sira za gurmane

U svijetu postoji oko 5000 vrsta sireva. Predstavljamo vam neke od najcjenjenijih i otkrivamo u kojim su kombinacijama najbolji. Uživajte u pikantnoj raznolikosti!

Diljem svijeta postoji otprilike pet tisuća vrsta sira. Odabir uistinu nije jednostavan, čak i pri pogledu na dobro opremljene škrinje u običnim trgovinama, a osobito u onim specijaliziranim. Iako
vjerojatno imate svoju omiljenu vrstu sira, isplati se isprobati nešto novo, primjerice uz vino ili čak kao desert. Da bi sir dao ono najbolje od svog okusa, treba ga izvaditi iz hladnjaka 30-60 minuta prije posluživanja. Tako će se, naime, njegova aroma potpuno razviti.

Selection of cheese on wooden table, studio shot

Mekani sir s plemenitom plijesni

Ovisno o sorti (primjerice, talijanska gorgonzola, danski danablu, njemački bavaria blu) okus može biti od kremasto-blagog do intenzivno-aromatičnog. To ovisi o vrsti plijesni kojom je sir ‘cijepljen’. Ove sorte sireva ukusne su na pizzi, u salatama ili pak u rastopljenom obliku u umacima koje možete poslužiti uz tjesteninu, janjetinu ili odreske.

Kozja gauda s čilijem

Blagi okus odlično se sjedinjuje s lagano vatrenom aromom čilija. Ovaj sir možete nadopuniti i koprivama. Izvrsno godi uz svježi kruh, ali se može koristiti i kada želite zapeći neko jelo.

Ovčji camembert

Ovaj sir sazrijeva otprilike dva jedna i nakon toga razvije blagi okus ovčjeg mlijeka. Dostupan je i u varijantama upotpunjenim šarenim paprom ili pak začinskim biljem.

Camembert

Francuska originalna varijanta ovog sira proizvodi se od sirovog mlijeka, no danas se u proizvodnji ovog specijaliteta najčešće upotrebljava pasterizirano mlijeko. Što je sir zreliji, to je mekši i pikantniji. Godi uz voće, a može se i panirati ili pržiti u fritezi. Camembert je i sastavni dio bavarskog specijaliteta – namaza po imenu obatzda.

Kozji mekani sir

Ovaj je aromatični sir uvijek zanimljiva delikatesa na sirnoj plati. Uz kozji mekani sir odlično pristaje med. Može se konzumirati i vruć iz pećnice. Ukusan je i kada se nareže na kriške, koje se zatim obaviju slaninom i prepeku tako da slanina postane hrskava.

Topljeni sir

U topljene sireve se osim sireva u trokutićima ubrajaju i kuhani sir i topljeni sir u listićima. Ovi su sirevi ukusni kada ih se posluži na kruhu, a mogu se upotrijebiti i za prekrivanje jela koja se zatim
zapeku.

Roquefort

Kremasto-pikantni francuski specijalitet proizvodi se od ovčjeg mlijeka. Odličan je za začinjanje umaka, a ukusan je i kada se jede sam uz čašu porta ili soka od grožđa.

Komentari