Najjednostavnija gusta juha

Ova gusta juha može poslužiti i kao glavno jelo, koje će vas sjajno okrijepiti u ove hladne zimske dane

Sastojci za 4 osobe:

• 400 g krumpira
• 1 korijen peršina
• 1 mrkva
• 50 g celera
• 1 glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 2 žlice maslaca
• 1 l povrtnog temeljca
• 300 g vrhnja
• 100 ml bijelog vina
• sol, papar
• naribani muškatni oraščić
• 2 grančice peršina

Priprema:

1 Operite, očistite i na kockice narežite krumpir i povrće. Oljuštite luk i češnjak i također narežite na kockice.
2 U velikom loncu ugrijte maslac. Pirjajte luk i češnjak uz miješanje oko 2 minute. Potom dodajte krumpir i povrće te pirjajte oko 5 minuta. Ulijte temeljac, zakuhajte i kuhajte poklopljeno oko 20 minuta.
3 Izvadite malo povrća za ukrašavanje, a preostalo zgnječite ili izmiksajte u juhi. Umiješajte 200 g vrhnja i vino, zakuhajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
4 Stucite preostalo vrhnje. Poslužite juhu te ukrasite kockicama povrća i vrhnjem. Operite i posušite peršin. Nekoliko listića ostavite cijele, a preostale nasjeckajte. Poslužite juhu posutu peršinom.

Komentari