Neka gastro blog ‘Kod Gabriele’ bude vaša svakodnevna inspiracija…

Upoznajte gastroblogericu i strastvenu kuharicu Gabrielu Ključe, čiji bistro Kod Gabriele, sigurni smo, nećete zaobilaziti ukoliko vas put odvede u Sarajevo

Posljednjih desetak godina, gastronomija je ‘zavladala’ njezinim životom, a da bi tako s razlogom trebalo i ostati, uvjere se baš svi koji kušaju neko njezino jelo, slatko ili slano, u svakom slučaju njezino remek djelo na tanjuru, čarolija okusa za nepce… Ona je Gabriela Ključe, rođena Mostarka koja je odrasla u Hrvatskoj, živjela i u Francuskoj te Nizozemskoj, a sada svojim radom usrećuje brojne Sarajlije i njihove goste, obzirom da se sa suprugom Rankom i kćerkicom Maurom tamo nastanila. I dok oni čekaju dan kad će njezin Bistro Kod Gabriele otvoriti širom svoja vrata svim gostima željnih finih slastica, oblizeka, vina, glazbe… ono što Gabriela radi možete vidjeti na njezinom nedavno pokrenutom blogu Kod Gabriele. A u nastavku i pročitati ponešto o njoj…

Gabriela Ključe

Sretna.hr: Kako je nekadašnja studentica filologije, frankofonije, turizma i komunikoligije razvila ljubav prema kulinarstvu i odlučila da će unatoč zavidnom obrazovanju svoj život posvetiti upravo tomu?

Uz jako obrazovanje nisam stekla titulu profesionalnog kuhara, pravi sam primjer amatera koji istinski živi i njeguje gastronomiju. Od samog djetinjstva do sazrijevanja na raznolikim putovanjima udareni su čvrsti temelji što jesti, na koji način priremiti i kako u svemu uživati. Genetski kod Dalmacije i Hercegovine sve zajedno je finalizirao u ovo što jesam… U oba krajolika izvrsno se i kvalitetno kuha i jede, zar ne?!

Sretna.hr: Postoji li neki prijelomni trenutak u kojem ste rekli/odlučili da je gastronomija smjer u kojem se želite razvijati? A od nedavno imate i divan gastro blog Kod Gabriele! Dugo ste razmišljali o njegovu pokretanju?

Ideja o pokretanju bloga Kod Gabriele ‘kuhala’ se dugo i kao da je nastao iz sekundarne i pomalo zapostavljene ideje sve do čvrste odluke da od danas, zaista startam! Zanimljivo da počinje u najturbuletnijem razdoblju mog života kad se ostvarujem kao poduzetnica s malim i malo većim preprekama do ostvarenja cilja. Bijeg od realizma. Tu sam svoja. Moj Blog moj Dom.

Sretna.hr: Osim što je, kako se čini, u svakom Vašem receptu utkano puno ljubavi što rezultira divnim jelima, nedvojbeno je i da ste pravi esteta jer svako vaše jelo obara i izgledom (sigurna sam da će me jednom kada probam oboriti i okusom:-))… Fotografirate li sami svoja jela ili imate pomoć?

Aaaa…prava sam Vaga – ne prepuštam ništa slučaju i koliko god se potrudim uvijek mislim da mogu bolje i ljepše. Mnogi to doživljavaju kao robovanje nebitnim stvarima, a kod mene je to izazov koji me puni hrpom zadovoljstva nakon uloženog truda. Jela fotografiram sama pametnim telefonom, a nadam se i skoroj edukaciji o food fotografiji.

Sretna.hr: Otkud recepti koje po malo otkrivate na svom blogu? Očigledno je da svakom jelu date svoj osobni pečat… Postoje li jela (recepti) koje ste sami osmislili? I koliko bi ti teško bilo izdvojiti neki omiljeni recept? Što najradije spremate?

Recepti se rađaju iz motivirajućeg i kreativnog trenutka. Spoj lokalnih sezonskih namirnica, osobnog raspoloženja, progutane literature porode predjelo, jelo ili desert. Recepturi možda dodam ili oduzmem ponešto, ali nikako ne mogu prisvojiti. Postoji samo jedna slatka čarolija od limuna i oraha moje bake iz Hercegovine koju upravo dorađujem, istražujem i radujem se njezinoj zaštiti.

Bakini kolačići
Bakini kolačići

Sretna.hr: Koje Vaše jelo najviše vole vaši ukućani? Uključite li katkada i kćerkicu u kuhinju? Djeca obično uživaju pomažući u takvim poslovima…

Ukućani nisu izbirljivi, ponekad ih samo uspijem razmaziti da znaju reći i u pol noći daj nam nešto smuti. Zbog nedostatka profesionalnog prostora, a uz to izobilje ozbiljnog posla u vidu narudžbi (torte i catering), bude mi žao što moja kćerkica Maura nije vise prisutna u mom stvaranju. Jer gdje jesam sad, mogu samo zahvaliti mami, bakama, tetkama – sve lijepo i s mjerom su mi podarili. Svaka im čast.

Sretna.hr: Slatko ili slano… što pripremate, a što jedete s većim guštom?

Ljubitelj sam slastica kad je u pitanju priprema, ali s većim guštom papam slane delikatese. Maštam o slatkom usavršavanju i somelierstvu. Spoj vina i deserta mi je najdraži trenutak kad su u pitanju slijedovi hrane. To mi ozari nepce i dušu i u njemu uživam kao da mi je posljedni trenutak života. Hedonizam, zar ne!?

Sladoled od bosiljka
Sladoled od bosiljka

Sretna.hr: Kao dijete iz glazbene obitelji, slušate li glazbu dok kuhate, pečete… koji su zapravo idealni uvjeti u kojima volite kuhati?

Da, kao kći Živka Ključe, hrvatskoj javnosti poznatog kao skladatelja, kontrabasista i melografa, ne mogu zamisliti svoje kulinarsko stvaranje bez popratne glazbe. Umjetnost i kreativnost živi u nama, a posljednje vrijeme jutra započinjem uz Radio Swiss Jazz – raspon cool, gipsy, vocal, free, avantgard, swing jazz…

Sretna.hr:  Radite i na realizaciji još jednog projekta – otvorenja bistroa! Možemo li čuti par riječi o tome?

Bistro ‘Kod Gabriele’ je u dugotrajnoj završnoj fazi otvorenja i čini mi se da ću kad ga otvorim, dobiti bitku nad životom (smijeh). Tamo planiram gostima priuštiti izvrstan kolač uz kavu i prirodni čaj, tijekom dana ukusne slane delikatesne zalogaje, paletu odabranih sireva uz vrhunska bijela, crvena i pjenušava vina. U vrijeme vikenda bogat brunch popraćen live jazzom, te tematski susreti na kojima bi se izmjenjivale gastro priče. U konačnici ništa pretenciozno, sasvim jednostavno i svi ste dobrodošli!

Sretna.hr: I za kraj, je li papa Franjo za posjeta Sarajevu bio zadovoljan Vašim slasticama?

Za vrijeme posjete Sv. Oca Sarajevu imala sam unaprijed dogovorenih vrlo zahtjevnih evenata… cijeli travanj, svibanj i lipanj bili su mi ‘prenatrpani’ tako da me nedostatak vremena udaljio od cijelog kulinarskog čina za Papu i njegovu pratnju, jedino što sam im mogla ponuditi bila je jedinstvena Pavlova torta s mascarpone kremom i prvim jagodama iz organskog uzgoja. Poznavajući Sv. Oca, vjerujem da je uživao u mom slatkom izboru.

 

Komentari