Neodoljiva Gabrielina pita od limuna i meringue

Prije nego li vas upoznamo s novom ali iskusnom gastroblogericom Gabrielom Ključe, donosimo vam njezin recept za Pitu od limuna i meringue

Bilo slatko ili slano, sve postaje neodoljivo kad proizađe iz gastro ‘radionice’ Gabriele Ključe, koja svojim finim jelima uveseljava brojne Sarajlije, obzirom da se tamo ponovno nastanila nakon povratka iz Nizozemske. No priču o Gabrieli ispričat ćemo vam drugom prilikom, jer vas za početak samo želimo uvjeriti kako je ono što radi uistinu hvale vrijedno. Gabriela, čije recepte možete upijati na njezinom nedavno pokrenutom blogu Kod Gabriele, s nama je nesebično podijelila recept za predivnu (obzirom da svako njezino jelo osim okusom očarava i izgledom) i prefinu Pitu od limuna i meringue, idealnu kao slatko osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima.

Sastojci

Tijesto

250 g brašna
125 g maslaca
80 g šećera
2 žumanca
prstohvat soli
2 žlice hladne vode

Krema

2 jaja
2 žumanca
160 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
sok od dva limuna

Meringue

2 bjelanca
100 g šećera
prstohvat praška za pecivo

Priprema

Umijesite prhko tijesto od navedenih namirnica, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Kad se ohladilo, razvaljajte ga i njime obložite prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za pite. Izbockajte ga vilicom da se ne bi prilikom pečenja tijesto dizalo. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

Istucite jaja i žumance sa šećerom, dodajte slatko vrhnje i limunov sok, te izradite kremu dok se ne zgusne. Kao takvu je procijedite kroz sito i izlijte na pečeno tijesto. Pecite 50 minuta na 160 stupnjeva.

Za meringue istucite bjelanca, postepeno dodajući šećer i prstohvat praška za pecivo dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Na prohlađenu limun tortu stavite meringue i na 180 stupnjeva pecite dok bjelanci ne dobiju zlatno-smeđkastu boju.

Komentari