Nisu svi ugljikohidrati isti

Svježe namirnice imaju niski glikemijski indeks, što znači da održavaju zdravu razinu šećera u krvi i ne debljaju. I, zato, birajte svježu tjesteninu - zdrava je i u trendu

Ako želite sačuvati zdravlje i vitkost, trebate konzumirati namirnice niskog glikemijskog indeksa. Često čujemo taj termin ‘niski glikemijski indeks’, no znamo li doista što on znači i u kojoj su mjeri takve namirnice zastupljene u našoj svakodnevnoj prehrani? Glikemijski indeks je zapravo originalno osmišljen za dijabetičare kako bi mogli držati pod kontrolom razinu šećera u krvi. Svi ugljikohidrati povisuju razinu šećera u krvi, no, opet, nemaju svi jednak učinak na naše zdravlje. To prije svega ovisi o izboru ugljikohidrata, ali i – što nije zanemarivo – o načinu njihove pripreme. Zato od nutricionista i liječnika s pravom čujemo: “Jedite što više svježe hrane!”

Hrana visokog glikemijskog indeksa relativno se brzo apsorbira u organizam, no kako tijelo dobije više nego što mu je potrebno prerađujući takvu hranu, sav višak “uskladišti za crne dane”. Drugim riječima, nastaju naslage sala. I, zato, ako želimo sačuvati vitkost (o zdravstvenim aspektima da i ne govorimo), prednost moramo dati svježim namirnicama. No ne moramo konzumirati samo svježe voće i povrće, u kuhinjama je sve popularnija i svježa tjestenina, koja za razliku od one sušene ima nizak glikemijski indeks, odlično se kombinira uz svježe mlado povrće i potrebno joj joj puno kraće vrijeme kuhanja, tako da će u vašem obroku sa svježom tjesteninom zasigurno ostati sačuvani svi hranjivi sastojci.

Ništa se ne baca!

Ako vam je ostalo svježe tjestenine ili ju jednostavno želite zamrznuli kako biste joj produljili rok trajanja, prije iduće upotrebe nije ju potrebno odmrzavati. Dovoljno je izvaditi je desetak minuta prije kuhanja, dok se grije voda, te je, kad voda proključa, ubaciti u lonac. Vrijeme kuhanja je isto kao kad je tjestenina svježa.

Tekst: Danijela Petrov/Lisa
Fotografije: Profimedia

Komentari