Originalan poklon za Valentinovo: čokolada koji ste sami napravili!

U svega nekoliko minuta možete sami napraviti čokoladu, stavljajući u nju svoje omiljene dodatke ili one koje voli vaš partner i tako ga posebno obradovati

Čokolada je najobožavaniji slatkiš koji će rijetko tko odbiti, bez obzira na dodatke kojima je oplemenjena – kekse, voće, karamel kremu, bademe… Iako svatko ima svoje omiljene tipove čokolade, neće odbiti ni one druge vrste. Čokolada je – uvijek čokolada. No jeste li ikada razmišljali da je sami napravite u svojoj kuhinji i stavite u nju sve one sastojke po vašem guštu, i to baš kombinacije koje nikada niste mogli naći u jednoj čokoladi? Domaća čokolada doista nije kulinarski Olimp u smislu zahtjevnosti, tako da ne morate odustati unaprijed misleći kako niste dorasli tome. Valentinovo je prava prigoda da se upustite u tu avanturu i da napravite čokolade koje bi se svidjele vašem partneru. Idealno bi bilo kada bi čokolade nakon kuhanja stavljali u oblike srca, kako bi bile 100% prigodne.

TEMELJNI RECEPT ZA ČOKOLADU:

Mliječnu (smeđu) i bijelu čokoladu odvojeno otopite na pari dok ne dođu u tekuće stanje. Čokoladu izlijevajte na pleh ili u neki oblik po želji i dodajite sastojke. Čokolada je gotova kada se posve stvrdne i ohladi – tek tada je vadite iz modlica ili pleha i režite na željene oblike.

ŠARENA ČOKOLADA

Prema želji, možete u bijelu otopljenu čokoladu staviti nekoliko kapi prehrambene boje, tako će imati zanimljiviji izgled. Pripremite šalice pa u svaku ulijte dio čokolade i dodajite različite boje te izlijevajte naizmjenično čokolade u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Zatim uzmite vilicu i s njom povlačite željene uzorke po čokoladi.

S OMILJENIM BOMBONIMA

Uzmite šarene mrvice za posipanje kolača i keksa ili pak svoje (ili još bolje partnerove) omiljene bombone i napravite originalnu čokoladu. Vrlo efektno će izgledati čokolada ako u nju stavite bombone, komade keksa, kokos, žele bombone…

SA SUHIM VOĆEM I ORAŠASTIM PLODOVIMA

Jedna od mogućnosti jest ukrasiti čokoladu sa suhim voćem i orašastim plodovima i to baš onim vrstama koje želite. Vrlo dekorativno i ukusno bit će ako dodate sušene banane ili goji bobice koje ćete inače rijetko moći naći u čokoladi u supermarketu. Bitno je samo izrezati voće na sitne komadiće.

POPUT CVJETNE LIVADE 

Ako želite neku doista posebnu čokoladu, tada stavite u nju začine poput sušenog bosiljka, cimeta ili čilija, a nezamijećeno neće proći čokolada sa jestivim cvijećem – primjerice, kandiranom ljubičicom ili ružom. Ova varijanta posebno će dobro izgledati za Valentinovo.

Komentari