Provjereno fin Ledeni vjetar

Donosimo vam recept za Ledeni vjetar s bloga Recepty by Gulan

Recept za ovu poslasticu preuzeli smo s gastrobloga Recepti by Gulan, novinarke i urednice Željke Gulan, koja je pravi primjer da i zaposlena mama dvoje djece stiže istinski uživati u spravljanju jela i slastica, tim više što su njezini prvi degustatori upravo njezini najmiliji. Recept za Ledeni vjetar, piše Željka, zapisan je u njezinoj bilježnici u koju je prepisala odabrane recepte iz mamine/bakine/ostalih kuharica, dakle, starinski provjeren.

Sastojci za kore:– 9 bjelanjka
– 300 g šećera
– 1,5 žlica jabučnog octa
Sastojci za kremu:– 9 žumanaca
– 4 žlice šećera
– 2 burbon vanil šećera
– 4 žlice oštrog brašna
– 250 ml mlijeka
– 250 g margarina
– 1/2 l vrhnja za šlag
– bobičasto voće (u sezoni jagode)
Priprema kora:
Miksati bjelance u snijeg, kada ste postigli čvrstinu, dodati šećer i ocat. Miksati još, a potom sve prebaciti u veliki pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Peći koru na 150 stupnjeva sat vremena.
šlag od bjelanaca
bjelanci
Priprema kreme:Dok se kora peče, napraviti kremu. Jaja miksati s šećerima, dodati 4 žlice oštrog brašna. Istodobno zakuhati mlijeko, ali ne do vrenja, do zagrijavanja. Potom ubaciti smjesu sa žumanjcima i miješati pjenjačom sve dok se ne zgusne. Sve to raditi na slaboj vatri i nemojte čekati da vam se krema zgusne do kraja nego recimo negdje na pola, kao kad radite puding. Kad osjetite da je teže prolaziti pjenjačom, ugasiti vatru i još miješati jedno 3-4 minute. Tako ćete izbjeći grudice. Ostaviti kremu da se hladi na sobnoj temperaturi, a nakon hlađenja umiksati margarin. Potom sve staviti u frižider.

Vrhnje za šlag također izmiksati u čvrsti šlag.
slaganje
Slaganje:
Kada je kora ispečena, odvojiti je od papira i razrezati na tri jednaka dijela. Staviti na podlogu – prvo kora, zatim krema, potom voće. Pa sve ponoviti – kora, krema, voće, šlag i još jednom – kora, krema, voće, šlag. Završava se šlagom kojim se premaže cijeli desert. Staviti na hlađenje minimalno tri sata prije posluživanja.

Komentari