Recept za pesto ‘za prste polizati’

Pesto se lako može napraviti. Njime začinite tjesteninu, salatu ili sendvič, ili ga pak koristite kao marinadu za razna mesa i ribu. Donosimo jednostavan recept za prste polizati

Osnovni sastojci za pesto su bosiljak, pinjoli, češnjak,
maslinovo ulje, parmezan te sol i papar. Važno je da
listove bosiljka prethodno operete i dobro posušite.
Ako vam je bosiljak previše aromatičan, zeleni pesto bit će
jednko ukusan i ako stavite peršin ili mlade listove špinata.
Pesto alla genovese možete zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do
tri mjeseca. No u tom slučaju sir i maslinovo ulje dodajte u umak
tek nakon odmrzavanja.

Pesto alla genovese

Sastojci za 4 osobe:

• 1 vezica bosiljka
• 1 češanj češnjaka
• 60 g naribanog parmezana
• 60 g usitnjenih pinjola (oraha, badema ili indijskih oraščića)
• 2,5 dl maslinova ulja
• sol i papar

Listove bosiljka dobro operite i posušite. Potom im dodajte sol i papar te češanj češnjaka pa miksajte u blenderu dok ne dobijete kremastu smjesu. U mužaru zgnječite pinjole u prah, dodajte naribani sir i maslinovo ulje te sve miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pomiješajte smjesu od bosiljka sa smjesom iz mužara. Poslužite uz kuhanu tjesteninu ili valjuške. Po želji u pesto možete
dodati i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a nećete pogriješiti
ni ako u umak dodate vrhnje koje će mu dati punoću i još bolji okus.

Komentari