Rezanci koji ne debljaju

Obitelj Lenac iz Kostajnice poznata je po proizvodnji bučinih rezanaca, koji se mogu kupiti u trgovinama zrdave hrane

Špageti koji ne debljaju, ne sadrže gluten, puni su vitamina i minerala i na tanjuru se mogu kombinirati sa svime – to je san snova svih kuharica, pa i onih koje to nisu. Takve špagete proizvode Svjetlana i Lovro Lenac iz Kostajnice, i to od sušenih buča. Inače se u njihovoj obitelji rade već više od sto godina, no sada ih već nekoliko godina proizvode za prodaju na hrvatskom tržištu. “Proizvod je prepoznat i prodali smo sve prošlogodišnje zalihe, uglavnom dućanima zdrave hrane te sajmovima. Ove godine povećali smo proizvodnu površinu, vremenska prognoza je obećavajuća i očekujemo da ćemo ostvariti cilj kojem težimo – proizvesti tonu suhih bučinih rezanaca’, kaže gospođa Lenac i dodaje da su zasad jedini u Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU, koji se bave ovim poslom. Ova je marljiva obitelj tako od zaborava spasila jedan tradicionalni hrvatski proizvod i podarila nam savršeno zdravu namirnicu, odnosno savršeno originalan hrvatski jestivi ‘suvenir s pričom’. Od sušenih su se buča, naime, u stara vremena u tom kraju radile tzv. kostajničke pletenice koje su 2012. proglašene i gradskim suvenirom.

sušene buče

“Ime su dobile po tome jer su se ljeti posušene trake plele u pletenice te čuvale do Badnjaka iznad peći, a tada bi se posluživale na salatu. Bile su poslastica siromašnih obitelji, a danas je to vrlo zdrava i skupa delikatesa”, kaže Svjetlana Lenac. Rezanci od buče mogu se jesti kao zamjena za tjesteninu, a idu uz sve vrste povrća, gljive, sir, jaja, rižu, ribu… Mogu se dodati varivima i
juhama, a odlične su i za wok – za njima vlada prava pomama među ljubiteljima zdrave hrane. “Šteta je jedino što turist u ovom gradu nema gdje sjesti i kušati ovu vrhunsku deliciju. Preostaje mu jedino ponijeti je kući s našeg obiteljskog imanja, kupiti je u desetak dućana u Zagrebu ili naručiti preko weba”, kaže ponosna vlasnica.

Komentari