Šećer u kruhu – mora li tako biti?

Čak i u tamnom kruhu u pekarama dodaje se velika doza bijelog brašna i šećera

Danas je u pekarnicama i supermarketima teško kupiti čisti integralni kruh. Pri kupnji morate biti oprezni ako želite pravi proizvod. Ovako nas varaju: pekari rade što tamniji kruh jer postoji opće uvjerenje da je kruh zdraviji što je tamniji. Čak i kada on jest od cjelovitog brašna, integralni kruh nije tamnosmeđi. Često se, da bi bio tamniji, dodaje i šećerni slad. Umjesto cjelovitih žitarica, tu je onda velika doza šećera i bijelog brašna.

ISPECITE SAMI kruh od cjelovitog brašna (ili pravi integralni kruh)

Sastojci za dva kruha:

• 1 kocka svježeg kvasca
• 60 ml vode sobne temperature
• 500 g cjelovitog pšeničnog brašna
• 500 g pirova brašna
• 1 šaka sjemenki bundeve
• 1 šaka lanenih sjemenki
• 1 žlica morske soli

integralni kruh

Priprema:

1 Otopite kvasac u vodi. Stavite sve ostale sastojke u zdjelu, dodajte tekućinu pa rukama umijesite tijesto. Mijesite 10 minuta rukama ili kuhačom izvana prema unutra.

2 Zdjelu pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.

3 Tijesto opet mijesite 10 minuta. Oblikujte dva kruha pa nazubljenim nožem zarežite tijesto do dubine od pet milimetara. Kruhove prebacite u kalup za pečenje i ostavite da odstoje oko 15 minuta.

4 Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva, stavite tijesto peći, a ispod njega stavite zdjelu s vodom. Smanjite odmah temperaturu na 230 stupnjeva i pecite kruh. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i još pecite 30 minuta.

 

 

Komentari