Zašto bismo trebali konzumirati crnu rižu

Na webu Tvornica zdrave hrane pronašli smo sve o dobrobitima crne riže po zdravlje, te recept za desert s crnom rižom

Crna riža je divlja, odnosno nije rafinirana, dakle prerađena i najbolja je među tom vrstom namirnica. Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost. Crna riža se može dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan.

U sebi sadrži sve dijelove zrna riže i prema tome sve hranjive tvari, minerale, vitamine, vrlo malo bjelančevina i masti i naravno škrob kao glavni sastojak i ono što je najvažnije celulozu tj. vlakna koja su neophodna za probavu.

Divlja riža kuha se na jedan specifičniji, ali ne puno kompliciraniji način od kuhanja bijele riže.

Najprije isperite rižu dva ili tri puta prije kuhanja, pod hladnom, tekućom vodom i protrljajte nekoliko puta rukama. Na ovaj način ćete otkloniti površinski škrob i spriječiti stvaranje grudvca. Potopite rižu u vodu i ostavite preko noći. Pri kuhanju uvijek koristite 2 šalice vode na jednu riže, jer se njen volumen poduplava kuhanjem. Nakon što riža zakuha, smanjite temperaturu i stavite da se lagano krčka 25-30 minuta potom isključite štednjak i ostavite da riža stoji još
15-ak minuta.

Nakon što ste crnu rižu skuhali, spremna je za konzumiranje. Mi vam donosimo slatki recept Tvornice zdrave hrane, na čijoj stranici možete kupiti crnu rižu, ali i ostale sastojke za ovaj desert s crnom rižom.

Potrebni sastojci:

1/2 šalice crne riže

2 šalice vode

Kokosovo mlijeko

Šećer kokosovog cvijeta

Kakao prah

Banana

Priprema: Rižu skuhajte u vodi i pred kraj dodajte mlijeko (po potrebi i po želji gustoće) te sve usitnite štapnim mikserom. prokuhajte još malo da se zgusne. Dodajte šećera po želji i cimeta ili kakaa. Možete smiksat skupa i bananu ili narezat ju na ploškice.

Komentari