Kako uživati više, a trošiti manje?

Donosimo savjete o promišljenom raspolaganju novcem

Ne znate kako baš najbolje rasporediti novac kojim raspolažete? Želite uživati, a pritom ne potrošiti previše novca? Donosimo savjete kako to najbolje možete izvesti:

  • Ukoliko dižete kredit ili kupujete nešto skupo na nekoliko rata, pripazite da mjesečni iznos ne prelazi 38 posto iznosa vaše plaće.
  • Potpuna je zabluda da ćete više uživati ako si kupite troje cipela i jednom danu. Stoga primijenite metodu usporavanja. Bit ćete sretniji ako si svaki mjesec kupite nove cipele ili novu stvar.
  • Iskušenje je puno lakše izbjeći nego mu se oduprijeti. Radije izbjegavajte trgovine ako vaša financijska situacija nije najbolja. Ako se vodite onom “samo ću pogledati što ima”, velika je vjerojatnost da ćete pokleknuti i kupiti nešto što vam vjerojatno ni ne treba.
  • Kada ste s prijateljicama na ručku ili u večernjem izlasku, savjetujemo vam da ne dijelite račun svaki put. Više ćete uživati ako svaki puta jedna od vas plati račun nego da dijelite.
  • Dvoumite se između neke skupocjene stvari ili putovanja? Izaberite putovanje! Nematerijalne vrijednosti urezat će vam se u pamećenje za cijeli život, a radost zbog materijalnih stvari brzo će proći.

Komentari