Akupunkturom liječite svoje ljubimce

Tanke iglice, glavni alat drevne kineske medicine, sve veće uspjehe postižu i u liječenju kućnih ljubimaca. Akupunkutra naime djeluje na životinje jednako efikasno kao i kod ljudi

Sve veći broj veterinara, uz svoje klasične medicinske metode, primjenjuje i alternativne tretmane poput homeopatije ili pak akupunkture. I to zato jer su se one pokazale vrlo učinkovite kod mnogih tegoba (najčešće reumatskih, neuroloških, gastrointestinalnih i kožnih), baš kao i kod ljudi. Čak štoviše, ovakvi pristupi uspjeli su tamo gdje ništa nije mogla učiniti konvencionalna medicina.

Poput prirodnog analgetika

Drevna metoda kineske medicine, akupunktura, uglavnom se provodi na macama i psima, a uspjeh ovisi o nizu faktora. Terapija se temelji na tankim iglicama koje se ubadaju u određene dijelove tijela s ciljem da blokiraju prenošenje signala bola te da stimuliraju mozak da stvaraju više ‘prirodnih’ analgetika. Tako se smanjuje akutna, ali i kronična bol. Akupunktura bilježi i slučajeve trajnog izliječenja.

Nema mjesta nepovjerenju

Mnogi vlasnici su ne samo sumnjičavi prema ovakvom načinu liječenja jer nije standardan, a i pribojavaju se kako će njihovi četveronožni ljubimci reagirati na ovu terapiju. No, to se ne može znati unaprijed – vrlo je individualno kako će teći liječenje. Iskustva veterinara govore kako životinje u pravilu dobro prihvaćaju terapiju iglicama, tim više jer njihov ubod nije bolan pa ga ni ne osjete. Često se dogodi na nakon prvog tretmana ljubimac dugo spava, što je ustvari dobar znak jer pokazuje da je reakcija izazvana. Problem zna biti s jako agresivnim ljubimcima, jer se teško opuštaju pa terapija ne djeluje kako bi trebala. Potrebno je nekoliko tretmana da bi se vidio uspjeh odnosno poboljšanje stanja, stoga, neka se vlasnici oboružaju strpljenjem.

Komentari