Je li moguć skladan suživot pasa i mačaka?

Postoje predrasude da se psi i mačke ne vole, no pobijaju ih brojni primjeri iz stvarnog života. Pod pravim uvjetima, njihova koegzistencija zajedno može rezultirati pravim uživanjem!

Mogu li psi i mačke živjeti zajedno? Štoviše, mogu li se pri tome i slagati? Iako postoji uvriježeno mišljenje da ove dvije vrste ne mogu živjeti u harmoniji, opovrgavaju ih brojni primjeri iz života.
Tom su se tematikom bavili i na izraelskom Sveučilištu Tel Aviv, a na osnovu praćenja više od 200 vlasnika koji su istodobno imali i pse i mačke, zaključeno je kako je suživot ovih vrsta puno sretniji ako se upoznaju još dok su mladi. U više od 66 posto domova psi i mačke živjeli su u ‘mirnoj koegzistenciji’ i zajedništvu jer su bili upoznati dok su mace imale manje od 6 mjeseci a psi manje od godinu dana!

Oni mogu ‘razgovarati’

Vječita ‘borba’ ovih dviju vrsta inače leži u činjenici da svaka vrsta ima različite signale komunikacije, I dok primjerice psi zavijaju kada su ljuti, mace imaju tendenciju da zaviju rep. Kada maca pokazuje agresivne namjere ona pogne glavu, a kod pasa taj položaj glave označava pokornost…
No nada nije izgubljena, jer i mnogi odrasli psi i mačke, zaključeno je u spomenutom istraživanju, mogu s vremenom naučiti čitati signale jedni drugih i razgovarati jedni s drugima, što pokazuje da ove vrste imaju mnogo više zajednickog nego što mi ljudi znamo!

Stoga je dr. Peter Venkman, kojega je izvrsno odglumio Bill Murray u ‘Istjerivačima duhova’, potpuno u krivu kada je rekao da će ‘suživot pasa i mačaka izazvati masovnu histeriju’. Baš suprotno, u pravim uvjetima on može rezultirati pravim uživanjem!

Komentari