Kako ljubimce liječiti na prirodan način?

Donosimo vam popis biljaka koje možete koristiti za ublažavanje tegoba vaših kućnih ljubimaca

Fitoterapija (biljna medicina) posljednjih godina postaje sve popularnija. Do rođenja moderne medicine i upotrebe antibiotika, fitoterapija je bila jedina dostupna metoda liječenja.

Razlog je jasan – fitoterapija je povezana s prirodom i uči nas kako živjeti u skladu sa Zemljom.

Procjenjuje se da se danas otprilike 80% svjetske populacije koristi fitoterapiju kao osnovni oblik liječenja. I životinje su milijunima godina koristile biljke kao osnovni način liječenja.

Kako se životinje liječe biljem?

Postoji mnogo vrsta bilja i začina koji su dobri za pse i mačke te raste interes njihovog korištenja za liječenje kućnih ljubimaca.

Biljke su izgrađene od nekoliko tisuća kemijskih sastavnica, a mnoge se mogu koristiti u kombinaciji s modernim lijekovima. Mnogi suvremeni lijekovi nastali su tako što su znanstvenici promatrali divlje životinje i njihovu instinktivnu upotrebu biljaka.

Indijanci iz zapadnog dijela SAD-a naučili su o snažnom antimikrobnom djelovanju biljke Ligusticum porteri promatrajući medvjede koji su biljku jeli i valjali se u njoj da bi se izliječili. Ta je biljka danas poznata kao ‘lijek za medvjede’.

Mnoge veterinarske škole u Europi i svijetu danas proučavaju ljekovito bilje stare kineske medicine i ayurvedske medicine.

Prednost biljnih lijekova je i u tome što ne pokazuju negativne nuspojave, koje se često javljaju kod terapija konvencionalnim lijekovima.

Vaši ljubimci trebaju vašu pomoć!

U divljini, psi svoje potrebe za vitaminima i mineralima zadovoljavaju iz biljaka, posredno putem svog plijena. Generacijama prije nisu postojali dodaci prehrani jer su iz prirode mogli dobiti sve potrebne nutrijente. Danas, nažalost, komercijalnom proizvodnjom dobivamo hranu koja ne zadovoljava njihove nutritivne potrebe.

Prava istina je da kućni ljubimci trebaju vašu pomoć više nego ikada.

Uravnoteženu prehranu koju inače ne mogu dobiti suvremenim prehrambenim navikama potrebno je osigurati uz pomoć prirodnih dodataka prehrani te raznovrsnim povrćem. Ono se, sitno sjeckano ili u obliku praha može se dodavati hrani kao izvor vitamina i minerala. No mora biti dovoljno usitnjeno da bi se apsorbiralo i u tome vam mogu pomoći sokovnici i blenderi. Većina korijena i lišća povrća kao što je peršin, potočarka, mrkva i špinat su posebno hranjivi.

Oprezno s odabirom biljaka!

Nemojte pretpostavljati da su hrana i biljke koji su dobri za vas, ujedno dobri i za vašeg ljubimca. Ova uobičajena zabluda u nekim slučajevima može završiti fatalno. Važno je poštovati osnovne razlike između biljne medicine kod ljudi i kod vaših kućnih ljubimaca. Psi su mesožderi i funkcioniraju drugačije od ljudi. Mesožderi ne mogu probaviti celulozu. Zato je bitno da se svaka biljka koju planirate koristiti za liječenje vašeg ljubimca ispravno koristi. Morate je dati u obliku u kojem se može apsorbirati – u usitnjenom obliku, prahu ili kao biljni ekstrakt.

Za vaše kućne ljubimce možete koristiti sljedeće biljke:

đumbir – protiv mučnine
češnjak – zbog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, te kao prirodni antiseptik
valerijana i grozničica – za smirenje živčanog sustava
komorač – za smirenje probavnog trakta
cimet – za snižavanje razine šećera u krvi
sikavica – za probleme jetre
kora skliskog brijesta – kod proljeva i ulceroznog kolitisa
list maline – za olakšanje poroda i kod lažnih trudnoća

A već gotove prirodne ljekovite pripravke za vaše kućne ljubimce možete pronaći u Alternativa Webshopu.

Tekst: Atlernativa za vas
Foto: Profimedia

Komentari