Kako mačku priviknuti na ‘kućni toalet’

Iako su mace vrlo čiste životinje, dogodi se da nuždu obavljaju na mjestima koje su same odabrale - u tegli s cvjećem, iza kauča, na tepihu... Otkrijte zašto to rade i kako možete doskočiti problemu

Novopristigle mlade ili već odrasle mace trebaju usvojiti i higijenska pravila odnosno vršenje nužde u vašem domu. Iako glase za velike tvrdoglavice koje sve rade po svome i čije je ponašanje teško predvidjeti, mačke uglavnom nikada neće, osim ako se ne žele inatiti s vama ili su bolesne, obavljati nuždu po cijelome stanu, nego na mjestu koje ste predvidjeli za to. No, kada maca stigne u vaš dom, potrebno joj je neko vrijeme da se adaptira i da obavlja nuždu na pravom mjestu, plastičnoj kutiji prekrivenoj pijeskom. Stoga, oboružajte se upornošću i strpljenjem i nemojte burno reagirati ako pogriješi kako ne bi odlazak na svoj mačji WC doživjela kao traumu. Osigurajte joj uvjete, smjestite WC na pravo mjesto i budite taktični i uporni – tako će se najlakše priviknuti na svoj toalet.

Prava veličina i dubina toaleta

Za nju traumatično iskustvo može biti i premali toalet (naročito ako je zatvoren) pa se u njemu ne može slobodno okrenuti cijelom dužinom. Ako odaberete otvoreni WC, onda bi bilo dobro da ispod posude stavite podložak, foliju ili papir jer će se pijesak odnosno stelja rasipati i po podu. Ovako će vam biti lakše čišćenje. Ako je vaša ljubimica tek mladunče, onda pazite da visina posude ne bude velika, odnosno da maca može jednostavno, bez puno muke ući u nju i obaviti nuždu. Jer, mnoge mace znaju izbjegavati WC zbog toga te riskirate obavljanje nužde po cijelom stanu.

Izbjegavajte podrume i tavane

To će se dogoditi i ako ne čistite redovito WC jer su mačke vrlo čiste životinje i imaju razvijeniji osjet mirisa od ljudii. Veterinari preporučuju da u slučaju više maca, svaka ima svoj toalet. Mačka će se lakše priviknuti na svoj toalet ako on bude na mirnom mjestu kako bi imala privatnost, podalje od mjesta na kojem spava i hrani se. No izbjegavajte hladna i mračna mjesta poput vanjskoj stubišta, tavana ili podruma. Kada je maca mlada, najlakše ćete je priviknuti na toalet tako da je tamo nosite nakon što pojede svoj obrok, popije vodu ili pak nakon spavanja.

Komentari