Koji ljubimac može biti najbolje društvo vašoj maci?

Mačke su poznate kao solo igrači kojima društvo drugih kućnih životinja nije bitan faktor. No, ako previše izbivate iz kuće, tada razmislite o tome da joj nabavite društvo

Opće je mišljenje kako su mačke solo igrači i da vole usamljenički život, bez pretjerane potrebe za drugim životinjama. Ova crta je kod njih izraženija nego primjerice kod pasa, koji vole društvo, česte šetnje, igranje s drugim životinjama, vlasnicima i bilo kime tko je spreman baviti se njima. No, vlasnici maca, kao i veterinari reći će vam drugačije. Naročito to vrijedi kod onih mački kod kojih su se vlasnici trudili sprovesti ranu socijalizaciju te ih nisu držali previše izoliranima niti ostavljali dugo same. Upravo zbog toga da ne budu previše same, jer vi izbivate dugo iz kuće, dobro je maci nabaviti društvo. Saznajte koji ljubimac bi joj bio najviše po volji, kao i koje bi kombinacije trebalo izbjegavati…

Još jedna mačka?

Mačke mogu negativno reagirati na dolazak sebi sličnih. Dakle, ni mačka-mačka ne mora biti idealna kombinacija. Naročito ako nisu uključene u suživot u najranijoj dobi. Problem je ako starojoj mački nabavite malu macu – tada je ona ljubomorna i osjeća se ugroženom. Stoga, polako s upoznavanjem i privikavanjem. S vremenom će vaš ‘nadzor’ posve iščeznuti i mace će posve ‘kliknuti’.

Idila mačke i psa

Volimo reći kako se netko ‘slaže kao mačka i pas’, misleći pritom kako je njihov odnos sve samo ne idiličan. Ali, u stvarnom životnjskom svijetu, mačke i psi mogu zajedno, naročito ako ih nabavite kada su mali… Problem nastaje kada su mačka ili pas u odrasloj dobi – tada im je teže prihvatiti novog stanara. Potreban je oprez ako na prvu vidite da se baš ne slažu previše i u tom slučaju ih ne ostavljajte doma same. Imajte u vidu da se neke vrste pasa poput bostonskih terijera, pomeranaca i shih tzua lakše sprijateljuju s mačkama od ostalih.

Kunići vole mace… a one njih?

Kunići su miroljubivi i dobro se slažu sa svim kućnim ljubimcima pa čak i nepredvidljivim mačkama. Ova kombinacija može biti jako dobra. Samo, budite oprezni jer i zečevi i mace vole dominirati, a usto mace, jer su lovci mogu i napasti zečeve. Iako, može se u nekom trenutku lako dogoditi da će zec natjeravati mačku okolo. Veterinari savjetuju da se maca i zec upoznaju u zatvorenoj prostoriji i ne ostavljajte ih same dok ne vidite da funkcioniraju zajedno.

Komentari