Psi kojima trebaju iskusni vlasnici

Vrline koje neke pse čine izvrsnima u određenim zadacima mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se prvi put našao u ulozi vlasnika psa

Mnogi vlasnici pasa vjeruju da ne postoji loš pas, nego samo loš vlasnik ili neodgovarajući odgoj. I dok se slažemo da dobar vlasnik zajedno s pravilnim odgojem i socijalizacijom može učiniti znatnu razliku, moramo priznati da neke pseće vrste pokazuju svoje najbolje karakteristike – tek u rukama iskusnih vlasnika. Upravo one vrline koje neke pse čine odličnima u nekim zadacima koje obavljaju, primjerice, u lovu na velike životinje i čuvanje svojih vlasnika i njihovih imanja, mogu se pokazati kao nedostaci ako psa odgaja netko tko se prvi put našao u ulozi vlasnika psa.

U jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo dvjestotinjak vrhunskih svjetskih veterinarskih profesionalaca otkriveno je koje se vrste pasmina ne preporučuju kao ljubimci nekomu tko se prvi put našao u ulozi vlasnika psa. Mi vam donosimo top šest ‘nepodobnih’ pasa za prve vlasnike.

Čau-čau

Poznat po tome što i nije pretjerano mazan, ovaj pas uopće nije plišani medvjedić kakvim se na prvu doima. Inteligentan je, ali i izrazito tvrdoglav te zahtijeva iscrpljujuće dugo treniranje kako bi se došlo do željenih rezultata. Nije blagonaklon prema strancima i može biti agresivan prema nepoznatim psima.

Dalmatiner

Ova pasmina uzgojena je da radi kao trener, da trči uz konje i zaprege, da kočija upozori da se približava drumski razbojnik te da potjera pse lutalice. Zbog toga je postao tradicionalni pas vatrogasaca – čistio je ulice za prolazak konjskih vatrogasnih vozila. No može biti nepodoban u kući. Ima neograničen kapacitet za trčanje i igru, a kad mu je dosadno, može biti destruktivan. Također, jako se linja i ispušta tvrde dlake koje se s lakoćom uvlače u odjeću i tkanine, pa ih je prava muka ukloniti.

Rotvajler

Rotvajleru je potreban šef, a ako niste u stanju preuzeti taj posao, onda će on. Vrlo je moćan i zaštitnički nastrojen te je poznat kao izrazito vjeran kada je riječ o njegovom teritoriju ili vlasniku. Imajući na umu to da može težiti i do 60 kilograma, od čega su većina mišići, budite sigurni da itekako stoji snaga iza tog dubokog laveža.

Akita

Ovaj je pas uzgojen za lov na velike zvjerke, poput medvjeda, divljih svinja i losova. Mogu težiti do 55 kilograma i potrebna im je 30- minutna šetnja svaki dan, i to uvijek na debeloj i kratkoj uzici
zbog neumornog nagona za lov. Ovo je prekrasan pas, ali puno se linja i njegov odgoj može biti pravi izazov, zbog čega je bolje taj zadatak prepustiti iskusnim vlasnicima pasa.

Kineski šar-pej

Ovoj vrsti psa treba uporan, iskusni vlasnik koji će ga odgojiti na pravi način. Izrazito je teritorijalan i uglavnom se poveže samo s jednom osobom, a može biti prilično nepovjerljiv prema onima koje ne poznaje, bilo da je riječ o ljudima ili ostalim psima. Veliki minus je i to što je kod ove pasmine zabilježena česta pojava bolesti kože i očiju.

Aljaški malamut

Prijateljski je nastrojen, veseo i entuzijastičan, što može biti primamljivo za one koji traže prvog psa, ali pazite: aljaški malamut se puno linja, stalno vuče uzicu sa svojih 30 do 45 kilograma i ‘talentiran’ je u bježanju od vlasnika. Ova pasmina ima urođeni nagon za dugotrajnim putovanjem i potreban mu je vlasnik koji će se cijele dane igrati s njim na otvorenom. S obzirom na izrazito debelo krzno, teško podnosi vrućine.

Komentari