Psi su sličniji ljudima nego što mislite!

Današnji pas vrlo pažljivo promatra i sluša svog vlasnika kako bi procijenio tko je njegov prijatelj, a tko nije

Nakon mnogih tisućljeca zajedničkog života psi su postali pravi stručnjaci za ljude, zaključak je nedavnih istraživanja. Naime, dokazano je kako današnji psi znaju pokazati ljubomoru, suosjećati pa čak i uživati u TV programu te su na svom putu od vuka do modernog kućnog ljubimca zapravo preuzeli mnogo karakteristika svojih vlasnika. Primjerice, primijećeno je da današnji pas vrlo pažljivo promatra i sluša svog vlasnika kako bi procijenio tko je njegov prijatelj, a tko nije. Jedno je istraživanje tako pokazalo kako je pas manje spreman prihvatiti hranu od osobe koja nije pomogla njegovom vlasniku kada je trebalo.

Slično ponašanje primijećeno je kod male djece i majmuna. Psi su iznenadili znanstvenike karakteristikom da provjeravaju što točno njihov vlasnik gleda – nešto što je do sad viđeno samo kod
ljudi i čimpanza. No dresirani ili iskusniji psi prvenstveno prate lice i reakciju svog vlasnika, a ne ono što on promatra, za razliku od nedresiranih koji gledaju u ono u što i njihov vlasnik.

Komentari