Zaštite vaše ljubimce od sunca

Sunčanica i toplinski udar su ljetne nevolje koje ne ‘vrebaju’ samo nas, nego i naše ljubimce - ali kod njih su one vrlo često opasne za život!

Svi jedva čekamo ljeto kako bismo se odmorili od napornih obaveza, baš kao što naši ljubimci jedva čekaju skočiti u more i uživati u ljetnim radostima. No, kao i ljudima, i životinjama prijete ljetne nevolje, od kojih su najčešće sunčanica i toplinski udar.

Pasmine s većim rizikom

Sunčanica je posljedica izravnog izlaganja suncu i toplini i razvija se razmjerno brzo. Omarica ili toplinski udar je stanje koje je posljedica djelovanja visoke vanjske temperature i visoke vlage u zraku. Ono što je bitno znati jest da su njima sklonije pasmine tamnog krzna, guste, duge dlake, veće i više pasmine te psi i mačke s prekomjernom tjelesnom težinom.

Opasni simptomi

Poznato je da se psi i mačke rashlađuju dahtanjem te manjim dijelom preko mekuši i njuške. No, kada su vanjske temperature izjednačene s njihovom tjelesnom temperaturom, rashlađivanje postaje gotovo nemoguće. Tada čak i najmanja aktivnost, poput obične šetnje i(li) kratkog boravka na direktnom suncu,
može dovesti do sunčanice, ali i do toplinskog udara. Primijetite li da se vaš ljubimac umirio, pojačano
dahće, povraća, ima povišenu tjelesnu temperaturu, tetura, općenito je slab i može izgubiti svijest, hitno ga rashladite (u moru/rijeci) ili istuširajte hladnom vodom te odvedite veterinaru.

Najbolja prevencija

Kad je sunce jako i temperature su visoke, ljubimca ne izlažite direktnom suncu, nego ga sklonite u debeli hlad i ne izlažite ga nikakvim tjelesnim naporima, čak ni uobičajenoj šetnji. Radije pričekajte kasno popodne ili večer, kada temperature padnu. Uvijek mu mora biti dostupna zdjelica sa svježom vodom. Pomoći će mu i manji, ali češći obroci. Uza sve to, baš nikada ga ne ostavljajte samog u zatvorenom, posebno ne u automobilu, gdje u nekoliko minuta može kolabirati!

Foto: Profimedia

Komentari