National Geographic Hrvatska donosi serijal reportaža o nacionalnim parkovima i parkovima prirode Republike Hrvatske

Hrvatsko izdanje vodećeg popularno-znanstvenog magazina National Geographic donosi serijal ekskluzivnih reportaža o nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Republici Hrvatskoj! Prva od ukupno 19 reportaža otkriva ljepote parka prirode Velebit

Park prirode Velebit perjanica je hrvatske prirodne baštine, najveće zaštićeno područje prirode u Hrvatskoj, prvi rezervat biosfere te stanište brojnih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Velebit je, gledajući iz zraka, gorostasni kameni bedem međaš kopna i mora. Splet krševitih ponikava, grebena, kukova, dolina, hrptova i vrhova koji plijeni bioraznolikošću i ljepotom. Mnogi će, ipak, planinu opisati rječnikom koji nema veze s biologijom, geografijom ili speleologijom. I reći da ih je planina pozvala, i da je to najsnažniji zov koji su doživjeli, a od nijemog je kamena. Više o ljepotama parka prirode Velebit, bogatstvu i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta te kulturno-povijesnoj baštini gledajte i čitajte u lipanjskom izdanju National Geographic Hrvatska!

Ovu reportažu kao i ostale reportaže o nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj koje vas očekuju u National Geographicu Hrvatska omogućila je suradnja s UNDP-ovim projektom PARCS i Globalnim fondom za zaštitu okoliša (GEF), čiji je cilj ravnomjerniji razvoj i očuvanje nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj.

krupa3

U lipanjskom National Geographicu čitajte i o morskim psima! Užasavamo se morskih pasa jer ih prati reputacija krvoločnih ubojica. Napadi morskih pasa rijetki su, ali čini se da ih je sve više: 2015. je diljem svijeta zabilježeno rekordnih 98 ničim izazvanih napada, šest fatalnih. Manje je poznata ključna uloga koju psi imaju u morskoj ekologiji. U ovom broju i idućih mjeseci pozabavit ćemo se trima zloglasnim vrstama: psima tigrovima, velikim bijelim psinama i bjelovrhim psima. Upoznat ćemo se sa znanstvenicima koji otkrivaju nove strane tih zagonetnih bića ključnih za zdravlje mora – koja nisu tako strašna kao što mislite.

NG lipanj naslovnica

Lipanjsko izdanje donosi i reportažu o kradljivcima prošlosti! Nezakonita trgovina starinama doživljava procvat, pustošeći svjetsku arheološku baštinu. O tome kako sačuvati remek-djela iz prošlosti vodi se žučna rasprava. Trebamo li ih kupovati od pljačkaša? Saznajte u National Geographicu Hrvatska! Lipanjsko izdanje potražite na svim kioscima!

Dijelovi ovog teksta preuzeti su s mrežne stranice  http://www.hr.undp.org/

Komentari