Odstranite neugodan miris iz perilice za suđe bez kupovnih sredstava za čišćenje

Svaki put kada otvorite perilicu zapuhne vas neugodan miris? Nudimo vam nekoliko savjeta kako tome stati u kraj

Stroj za pranje posuđa vrlo je praktičan pomagač bez kojeg danas gotovo da je teško zamisliti život. Mnogo toga bi se možda odrekli u opremanju kuhinje, ali ne i perilice jer štedi vaše dragocjeno vrijeme, štiti ruke od nepotrebnog izlaganja vodi i deterdžentu te kralježnicu od pogrbljenog stajanja pored sudopera. Dovoljno je samo složiti prljavo posuđe u nju, staviti tabletu za pranje i pritisnuti gumb za start i nakon nekog vremena vaši tanjuri, šalice, čaše i pribor za jelo su blistavo čisti. No, s vremenom se, iako vam se čini da sve radite kako treba, događa da otvaranje perilice donosi sa sobom i neugodne mirise. Nudimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako možete stati u kraj tome, bez da trošite novce na skupa sredstva za čišćenje.

LIMUN I LIMUNSKA KISELINA

Ogulite limun i utrljajte njegovu koru u unutarnje stjenke perlice. Uzmite još jedan limun i njegovu koru stavite u odjeljak perilice, tj. košaru gdje se pere pribor za jelo, a sok iz limuna prelijte preko dna perilice. Ostavite da malo odstoji, a zatim stavite prljavo posuđe i tabletu i uključite. Također, osim limuna, možete u pretinac za prašak staviti limunsku kiselinu i uključiti program za pranje, ali neka perilica tada bude prazna.

OBIČAN BIJELI ALKOHOLNI OCAT

Ovaj tekući začin idealno je prirodno sredstvo za čišćenje doma, pa tako i perilice za posuđe. Uzmite pola šalice bijelog alkoholnog octa i prelijte njime dno perilice. Popunite zatim perilicu prljavim posuđem, stavite tabletu i uključite program pranja. Ovako se uklanjaju razne naslage nastale na stjenkama i košarama perilice.

SODA BIKARBONA

Bijeli prah i u malim količinama može imati neutralizirajući učinak za vašu perilicu. Pospite dvije žlice sode bikarbone po dnu stroja za pranje posuđa. Ne morate uključivati odmah perilicu, nego kada ju napunite prljavim posuđem. No ono što ne smijete učiniti jest miješati ocat i sodu bikarbonu u otklanjanju mirisa. Radite to odvojeno.

PRAVILNO ODRŽAVANJE

Ponekad neugodan miris dolazi jer zaboravimo održavati perilicu – provjetravati je, odnosno ostaviti otvorena vrata kada je prazna, kako se ne bi skupljala vlaga. Usto, dobro je s vremena na vrijeme izvući košaru i mrežicu koja je na dnu perilice i temeljito ih oprati u octu. Također, dobro je uvijek prije stavljanja posuđa u perilicu očistiti veće ostatke hrane s njega.

Komentari