Cinque Terre – uživanje u drugačijoj Italiji

Donosimo vam pogleda na posebno mjesto - Cinque Terre, idealno za sve one koji žele uživati u drugačijoj Italiji, uz sunce, more, šljunak i domaće specijalitete

Obala i prostor pet sela spadaju u nacionalni park Cinque Terre koji se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske bašine. U Cinque Terre spadaju Vernazze, Monterosso, Manarola, Corniglia, Riomaggiore. Ovo područje karakteriziraju tipične strme padine koje se spuštaju direktno u kristalno plavo more te mali živahni potoci i čarobno lijepe i skrivene plaže. Vidljivi svjedoci težih vremena i požrtvovnog rada ljudi ovoga kraja i danas su ograđene kamene terase na kojima se uzgaja cijenjena vinova loza.

Riomaggiore je prvo selo na koje se nalazi na željezničkom putu iz La Spezia, a karakteriziraju ga dva vrhunska sakralna objekta od čije ljepote zastaje dah.

Riomaggiore

Riomaggiore

Vernazza je zasigurno jedno od najslikovitijih sela a nadaleko je poznata po svojim stolarima. Prvi zapisi o Vernazzi datiraju još iz 11. stoljeća, a svoju veliku strateška važnost ovo naselje doživljava pod Republikom Genovom, kada su se razvila i ostala naselja ovog područja. Sela su pažljivo građena u terasastim oblicima, na stjenovitom terenu tik iznad mora. Vernazza je smještena ponad prirodne uvale iznad koje se nadvila stara crkva i velebni dvorac Doria koji predstavlja skupinu utvrda, zidina i tornjeva s kojih se pruža zapanjujuće lijep panoramski pogled na prekrasnu okolicu. U idiličnoj luci nailazi se na restorane s tradicionalnim specijalitetima, vrlo je upečatljiv zgodan bar koji se nalazi na samom rubu dvorca.

Vernaz

Izuzetno je zanimljiv jedan dan u tjednu, a to je utorak kada se svakoga jutra toga dana šetnica pretvara u sajam lokalnih proizvoda. Domicilno stanovništvo je toliko veselo i dobronamjerno da svakog gosta vrlo brzo prihvaća i uvlači vrlo suptilno i simpatično u svoju svakodnevicu kako pozdravljana tako i ležernog načina života od lješkarenja na suncu do popodnevnog obveznog odmora.

Vernaz

Corniglia je jedino naselje koje nije direktno smješteno na morskoj obali, a od obližnje željezničke postaje do sela vodi preko 400 vijugavih stepenica. Ovdje se pak stanovnici hvale proizvodnjom vrhunskog vina chiantia. Tradicija proizvodnje vina seže jako daleko, a da je bilo i značajno dokazuju posude koje su pronađene u Pompeima na kojima su nađeni zapisi koji hvale vino iz ovog kraja. Osim na posudama postoji i zapisi Plinija starijeg koji hvali vino kao izvanzemaljsko. U ovom seocetu smjestila se prekrasna crkva San Pietro, izgrađena 1334. godine, a predstavlja najupečatljiviju građevinu gotičko-ligurijskog stila na cijelom području.

Corniglia

Monterosso je također jedno od prelijepih sela s najboljim plažama u ovom dijelu Italije, a ovo područje također je poznato i obiluje velikim brojem vinskih dućana, zanatskih radnji, hotela i restorana. Svakako se zastaje s divljenjem u starom dijelu sela koje je još uvijek pravo prvobitno ribarsko selo.

Monterosso

Manarola spada u najstarije naselja u Cinque Terre području nacionalnog parka, a može se pohvaliti sa specifičnim dijalektom koji se razlikuje od susjednih. Pretpostavlja se da je naselje dobilo ime po velikom upečatljivom mlinskom kamenu.

Manarola

Klima ovoga kraja

Klima je ovdje iznimno blaga. Ljeta su duga i topla dok je jesen kao i svugdje neobično kišovita, a zimi se temperature ne spuštaju ispod 12 C.

Izdvojeno:

  •  Zbog poplave koje je svojedobno uništila prometnu infrastrukturu do nekih sela najbolje je doći vlakom iz mjesta La Spezia, jer ceste još uvijek nisu do kraja obnovljene, a broj parkirnih mjesta u pobjednim selima može biti vrlo ograničen.
  • Posjetite ovaj dio Italije koji je još do prije samo sto godina bio izoliran i zato je u njemu još uvijek dobro očuvana izvorna ligurijska kultura, šarm i povijesni doživljaj talijanskog sela. Ovo je pravo mjesto za sve koji žele uživati u drugačijoj Italiji, samo uz sunce, more, šljunak i domaće specijalitete.

Tekst preuzet s portala WISH.hr!

Komentari