Korisni savjeti za svakog putnika

Prije putovanja najvažnije je dobro se informirati o svemu kako bi putovanje prošlo bezbrižno i ostalo u lijepom sjećanju. U tome će vam pomoći savjeti prekaljenog putnika koji je obišao gotovo 200 zemalja

Postoje stvari koje uvijek morate imati na umu kad putujete. Evo što savjetuje Gunnar Garfors, čovjek koji je posjetio 198 zemalja.

1. Prije puta s interneta preuzmite mape zemlje koju posjećujete

Prije nego što otputujete, preuzmite mape na svoj mobitel. Tako ćete uštedjeti mnogo novca za roaming, osobito ako idete na drugi kontinent. GPS na vašem telefonu ne košta, a skidanje mapa bi vas skupo stajalo. Naravno, uvijek se možete potruditi naći mjesto s wi-fijem, ali ono nije besplatno ako je u blizini
zračne luke te autobusnog ili željezničkog kolodvora.

2. Dobro proučite opcije prijevoza

Unaprijed saznajte kako doći od točke iskrcavanja do mjesta koje ćete prvo posjetiti. Možda se odlučite na taksi, ali dobro je unaprijed saznati koliko će vas to koštati, jer taksisti u velikom broju zemalja imaju  ‘elastične’cijene.

3. Proučite tečajne liste

To će vam pomoći da se bolje snađete u stranoj zemlji.

4. Ponesite gotovinu

U nekim zemljama (Zambija, Panama ili Tuvalu) ne prihvaćaju kartice, pa imajte kod sebe gotovinu: dolari prolaze u većini zemalja, ali i euri su jaki u zemljama s europskom kolonijalnom prošlošću.

5. Imajte gotovinu na različitim mjestima

Katkad biste se mogli naći u opasnim situacijama ili će vas netko pokušati prevariti, npr. lažni policajac. Stoga, veći dio novca spremite u dobro skriveni pretinac torbe ili odjeće, a drugi dio ostavite u džepu.

6. Isprintajte karte, raspored i kontakte

U nekim zemljama nećete proći carinu ako ne pokažete povratnu kartu, a na nekim aerodromima neće vas pustiti bez napisanog rasporeda. Gotovo uvijek će vam trebati adresa hotela ili odredišta. Naravno, sve to imajte na tabletu ili mobitelu, ali nemojte pokazivati te uređaje kako ne biste privukli neželjenu pažnju. Nemojte očekivati da ćete platiti normalnu cijenu usluge prijevoza taksistu ako ste mu pokazali
tablet koji košta kao cijeli njegov mjesečni dohodak.

7. Napravite kopije

Ako putujete s laptopom ili tabletom, sve dokumente osigurajte preko Dropboxa ili Google Drivea, jer ako to ne napravite, vaš će uređaj sigurno biti ukraden – baš po Murphyjevu zakonu.

Odabrane najzgodnije nacije

Stranica za putovanja MissTravel.com napravila je anketu za posjetitelje u kojoj im je postavljeno pitanje koje pripadnice i pripadnike nacije smatraju najviše seksi. Odgovori su pokazali da mnogi smatraju da najseksi žene žive u zemlji nogometa – Brazilu, a da su najseksi muškarci iz Australije. Ruskinje i  Kolumbijke zauzele su drugo i treće mjesto, a najseksi muška populacija nalazi se i u Italiji i Britaniji.

U ovih deset zemalja žive najseksi muškarci:

1. Australija
2. Italija
3. V. Britanija
4. Škotska
5. Španjolska
6. Amerika
7. Irska
8. Brazil
9. Kanada
10. Nizozemska

Najseksi žene dolaze iz:

1. Brazila
2. Rusije
3. Kolumbije
4. V. Britanije
5. Filipina
6. Španjoske
7. Australije
8. Bugarske
9. Južne Afrike
10. Kanade

Foto: Profimedia

Komentari