Nepoznate činjenice o poznatim destinacijama

Vrh Mount Everesta najviša je točka na zemlji. A jeste li znali da na mjestu spajanja dviju tektonskih ploča vrh još uvijek raste? Donosimo vam još neke manje poznate informacije o popularnim destinacijama

• Londonski metro

londonski metro

Prva podzemna željeznica na svijetu upravo je ona u Londonu. Još 1863. godine otvorena je početna dionica dugačka šest kilometara. Druga podzemna željeznica na svijetu sagrađena je 1896. godine u Budimpešti, a četiri godine poslije dobio ju je i Pariz.

• Venecijanske gondole

Možete se pohvaliti kako ste jedan od onih koji je posjetio Veneciju i vozio se u gondoli. No znate li od čega su izrađeni ti brodići? Svaka gondola sastavljena je od 280 dijelova, i to od osam različitih vrsta drva. Lijeva strana veća je od desne za 24 centimetra.

• Vatikan

Vatikan

Svi znamo da je Vatikan najamanja nezavisna država na svijetu s 800 stanovnika, od kojih oko 450 ima državljanstvo, ali manje je poznato da se ova zemja strogo drži svoje tradicije. Tako Papina Švicarska garda još uvijek ponosno nosi uniforme koje je osmislio renesansni slikar Raffaello.

Fotografije: Profimedia

Komentari