Razlozi za ispunjen i zanimljiv vikend u Osijeku

Mnogo je toga što nam govori kako će tijekom vikenda Osijek svojim posjetiteljima 'pričati' jednu zanimljivu priču...

Grad Osijek će tijekom nadolazećeg vikenda biti u znaku tenisa, što je vjerujemo, dovoljno dobar razlog da baš tamo provedete svoje slobodno vrijeme. Naime, upravo će za vikend u osječkom Gradskom vrtu biti održano prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa. Protivnik hrvatskoj reprezentaciji bit će peterostruki osvajač ovog natjecanja, reprezentacija Španjolske koja se nakon dvije godine vratila u svjetsku skupinu. U okršaju sa Španjolcima igrat će naši tenisači – Škugor, Mektić, Pavić i Draganja.

U pauzi od uživanja u tenisu, preporuka je posjet osječkoj Tvrđi. Izgrađena je u 18. stoljeću te su uz nju su vezani brojni događaji iz gradske povijesti. Iako je širenje grada imalo za posljedicu uklanjanje velikog dijela obrambenih zidina Tvrđe, ona je do današnjih dana ostala spomenik vrijedan pogleda. U Tvrđi su očuvane lijepe plemićke i građanske zgrade, barokni zavjetni spomenik Sv. Trojstva, fontana, zgrada Muzeja Slavonije, stara gimnazija, kao i crkva sv. Mihovila.

U subotu ćete na Trgu Sv. Trojstva te na mnoštvu štandova moći pronaći kakvu antiknu sitnicu za poklon dragoj osobi ili za sebe i svoje najmilije, ali i domaćim proizvodima seoskih gospodarstava. I gastronomija bi vas u Osijeku trebala oduševiti – jela poput čobanca, ribljeg i pilećeg paprikaša, nezaboravnog šarana u rašljama, ali i neizostavnog domaćeg kulena, kobasica, šunke… zatim slatke varijanti kao što je ‘Osječka knedla’ oko koje se veže zanimljiva priča. Sve do danas crkve u Osijeku zvone petkom u 11, u spomen na oslobođenje grada od Osmanskog carstva, kada je zadnji turski vojnik napustio grad. Domaćice su počekom 20. stoljeća shvatile da je to pravo vrijeme za pripremu jednog od omiljenih jela – knedli, kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme. Tako je taj, jedanaesti sat petkom postao poznat kao ‘knedl sat’. Omiljenom jelu od tijesta s vremenom su dodavali šljivu, mak, orahe te je nastala ‘Osječka knedla’ koju morate kušati.

Uz odličnu hranu Osječani se diče i svojom graševinom, ali i pivima. Naime, pivarstvo je u Osijeku i okolici duboko ukorijenjeno u povijest. Pivo se tamo kuha od davne 1664., a danas se kuhaju i razna craft piva koja su vratile hmeljne arome i mirise, donijele voće i začine te razvile posebne kvasce.

Komentari