Top 10 pustinja

Pročitajte najvažnije o top deset pustinja svijeta

Atacama

Atacama se proteže duž čileanske obale Tihog oceana i najsuše je područje na Zemlji, s iznimkom polova. Na nekim mjestima kiša nije pala više od 400 godina. Ovdje nema padalina i onečišćenja, zbog čega je idealno mjesto za promatranje zvijezda, a budući da ima oko 300 dana čistog neba, u njoj se nalaze tri međunarodna opservatorija. Zbog svoga, gotovo vanzemaljskog izgleda i sastava tla, ovo područje ima puno sličnosti s Marsom pa se koristi za testiranje Mars rovera, a zbog surovih uvjeta života, Atacama je idealno mjesto za očuvanje rijetkih artefakata. U njoj je pronađena najstarija mumija na svijetu, koja potječe iz 7000. g. pr. Kr. Neka područja zauzimaju jezera i gejziri, a raslinje se prilagodilo podneblju u kojem živi, jednako kao i kukci i jata flamingosa.

Pinnacles

U Nacionalnom parku Nambung u Zapadnoj Australiji, možete vidjeti zanimljiv ‘pikavi’ krajolik, star nekoliko milijuna godina, još iz doba kad je pijesak bio prekriven morem. Šiljaste i zaobljene vapnenačke stijene izviruju iz žutih pješčanih dina, tvoreći fantastično okruženje za šetnju i istraživanje, pogotovo u zoru ili sumrak, kad je kontrast boja još izraženiji i blještaviji. Na tisuće stijena raštrkano je po pustinjskom krajoliku, neke visoke i do tri i pol metra. Posjet parku planirajte u vrijeme kad su temperature blaže – između kolovoza i listopada – a tada počinje cvasti i divlje cvijeće.

Mojave

Pustinja Mojave zauzima 65 tisuća km2 u jugoistočnom dijelu Kalifornije te u području Nevade, Arizone i Utaha. Obuhvaća i Dolinu smrti i Nacionalni park Joshua Tree, s drvećem iz vrste juka, neobičnog oblika. Karakterizira je mnoštvo ekstrema – od najniže nadmorske visine u Sjevernoj Americi, 86 metara ispod razine mora, do najviše zabilježene temperature na Zemlji, 57 stupnjeva Celzijevih. U pustinji Mojave raste preko 200 vrsta endemskog bilja, a kroz nju prolazi i nekoliko važnih željezničkih pruga te autocesta. Od važnijih gradova svakako je najpopularniji Las Vegas.

Wadi Rum

Jordanska pustinja naziva se još i Mjesečeva dolina. Labirint monolitnih stijena nevjerojatnih oblika, visokih i do 1750 metara, predstavlja izazov za iskusne planinare. Oni slabije kondicije mogu uživati u šetnji nepreglednim crvenim prostranstvima i istraživati 4000 godina stare crteže u stijenama, kao i drugo bogatstvo koje skriva ova fascinantna divljina. Grimizni sumrak, kada jarki tonovi obasjaju krajolik, s pijeskom, kanjonima i impozantnim stijenama koje ga prekrivaju, čaroban je doživljaj. Najbolji vodiči kroz ovo pustinjsko područje su lokalni beduini, a za njegov obilazak na raspolaganju su vam džipovi ili deve.

Antarktika

Čak 90 % cjelokupne količine leda na planetu nalazi se na Antarktici, najhladnijem, najsušem i najvjetrovitijem području na Zemlji. Iako peti kontinent po veličini, njegova se veličina mijenja, ovisno o površini zamrznute obale. Dok je na istočnom dijelu led dubok do dva kilometra, zapadni se sastoji od mnoštva zaleđenih otoka. Antartika je u posljednje vrijeme popularna i kao turistička destinacija, no kako bi se održala ekološka osjetljivost, a posljedice turizma svele na minimum, broj sretnika kojima je dopušteno posjetiti ovo ledeno prostranstvo strogo je ograničen. U ovom surovom podneblju nema raslinja; tu rastu samo mahovina i alge, a od životinjskih vrsta, najviše je tuljana, pingvina i kitova.

Salar de Uyuni

Spektakularna slana pustinja Salar de Uyuni nalazi se u Boliviji i prekriva zadivljujućih 10 582 kvadratna kilometra. Ovo bijelo prostranstvo sastoji se od 64 milijarde tona soli, a ispod površine čuva između 50 i 70 % svjetskih zaliha litija. Hodanje po ovom isušenom slanom jezeru nadrealan je doživljaj i prizor koji izjednačava dimenzije – samo bijelo tlo i plavo nebo – pa se često koristi kao kulisa na fotografijama zaigranih turista. Tijekom kišne sezone, kad se tlo namoči, Salar de Uyuni pretvori se u najveće ogledalo na svijetu, spajajući horizonte i reflektirajući oblake i džipove koji njome prolaze.

Kalahari

Pustinja Kalahari na jugu Afrike zauzima područje Bocvane, Južne Afrike i Namibije. Njezinim južnim i jugozapadnim dijelom prostiru se pješčane dine visoke i do 100 metara, a u tom fascinantnom moru pijeska nema ni šljunka ni kamenja. Na sjeveru postoje vlažnija područja i riječni tokovi, a ondje je i delta rijeke Okavango. U pustinji Kalahari živi jedno od najosebujnijih plemena na svijetu. Riječ je o Bušmanima čiji narod karakterizira specifičan izgled i nizak rast. Prehranjuju se lovom i sakupljanjem plodova te žive na isti način već 25 tisuća godina. Od životinja, u Kalahariju možete vidjeti više od 40 vrsta sisavaca, poput merkata i raznih vrsta antilopa.

Namib

Pustinja Namib jedina je pustinja koja se spaja s morem. Postoji preko 55 milijuna godina, a pruža se duž Atlantskog oceana na jugozapadu Afrike, na teritoriju Namibije, Angole i Južne Afrike. Osobito je dojmljivo područje Sossusvleija, koje karakteriziraju pješčane dine okercrvenkaste boje, a zbog visine do 340 metara, najviše su na svijetu. Skroman živi svijet, poput kukaca i paukova, zbog ograničene količine vode, doslovno živi od magle. Tijekom stoljeća pronađeni su brojni dokazi života u pustinji, od slika na stijenama do oruđa i posuda. Tom su se životu prilagodile i brojne životinjske vrste, poput hijena, šakala i reptila (gušteri, zmije, škorpioni).

Lençóis Maranhenses

Iako zapravo nije pustinja jer ima previše kiše godišnje, zbog neobičnih pješčanih dina koje krase prirodne lagune tirkizne boje, zaslužuju mjesto među najljepšim pustinjskim krajolicima svijeta. U doslovnom prijevodu njezino ime znači Maranhãoina posteljina, a nazvana je prema brazilskoj državi u kojoj se nalazi. Obiluje magičnim prizorima – valovi bijelog pijeska prošarani su blistavim plavozelenim bazenima. Dvije rijeke koje protječu ovim područjem guraju pijesak iz unutrašnjosti prema Atlantskom oceanu, a tijekom sušne sezone, u listopadu i studenom, snažni vjetrovi vraćaju ga u unutrašnjost, oblikujući prepoznatljive pješčane dine koje kasnije ‘pune’ oluje.

Sahara

Dovoljan je kratak pogled na kartu Afrike da shvatite kako je Sahara najveća pustinja na svijetu, barem među onima vrućima. Sahara zauzima ogromno područje – 9 milijuna km2 , a prolazi preko 11 zemalja – od Atlantika, preko Mediterana, do Crvenog mora. Njezina ‘premoć’ nad ostalim pustinjama vidljiva je već u imenu, koje na arapskom jeziku znači ‘Velika pustinja’. Veći dio Sahare ipak ne prekrivaju pješčane dine već planinsko gorje – stjenovite i neplodne visoravni. Neki njezini dijelovi navodnjavanjem su pretvoreni u plodno tlo, a na cijelom području raste više od 1200 biljnih vrsta. U Sahari živi oko 2,5 milijuna ljudi, a najveći grad je Kairo.

Tijekom vikenda posjetite Međunarodni sajam turizma PLACE2GO koji od 17. do 19. ožujka traje u Areni Zagreb! Više o sajmu doznajte ovdje!

Komentari