Važnost inkluzije osoba s invaliditetom u turizmu

Na seminaru 'Pristupačni turizam u ruralnom okruženju' željelo se potaknuti inkluziju osoba s invaliditetom

U svijetu je danas milijardu osoba s invaliditetom, a 300 milijuna njih često putuje. Riječ je o ljudima koji su vrlo motivirani za putovanja i uvijek putuju u pratnji najmanje jedne osobe. Na putovanje se odlučuju izvan sezone, kad nema gužvi te ostaju minimalno pet dana.

U okviru projekta ‘Pristupačni turizam u ruralnom okruženju’ ove je godine organizirano desetak seminara na kojima vlasnici OPG-ova, turističkih seljačkih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom području, predstavnika turističkih agencija, područne i lokalne samouprave dobiju odgovore na sva pitanja vezana uz ruralni prostor i poticanje snažnije poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja. Seminarom o pristupačnom turizmu u ruralnom okruženju željeli smo potaknuti inkluziju osoba s invaliditetom i iznimno mi je drago što je ova tema zainteresirala veliki broj turističkih djelatnika ne samo iz ruralnog područja, nego i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Važnost inkluzije u turizmu

U svijetu je danas dvjestotinjak putničkih agencija u šezdesetak zemalja koje se bave specijaliziranim itinerarima i ponudom za osobe s invaliditetom, a na svjetskoj razini u ovom se segmentu godišnje zaradi 17,3 milijarde dolara i ostvari 73 milijarde noćenja.
Primjerice, u Zagrebu je svega 20 pristupačnih soba te samo jedan zagrebački hotel ima tri posto pristupačnih soba, dok su smještajni kapaciteti ostalih hotela s takvim sobama između jedan i jedan i pol posto.

O važnosti medija i javnih osoba u osvještavanju problema vezanih uz osobe s invaliditetom govorila je Anja Mihaljević, diplomirana novinarka i osoba s invaliditetom, suradnica na našem portalu.
U suradnji s Mariom Valentićem, poznatim fitness trenerom, Anja radi na projektu inkluzije osoba s invaliditetom u tjelovježbu i zdrav život.

‘Većina ljudi govori o inkluziji, no to je još uvijek mrtvo slovo na papiru, a konkretno se ne poduzima ništa kako bi se to promijenilo. Važno je potaknuti svijest o ovom problemu’, zaključila je Anja.

Komentari