Što kada ne biste više morali kondiciju ‘nabildavati’ intenzivnim treninzima?

Američki znanstvenici razvili su tabletu kojom se postiže isti efekt

Znanstvenici iz San Diega objavili su senzacionalnu vijest: naporni treninzi u teretani mogli bi biti prošlost jer su razvili tabletu kojom se postiže isti efekt. Iako se njihov eksperiment pokazao učinkovit na miševima, znanstvenici vjeruju kako bi mogao jednako funkcionirati i kod ljudi, a najavili su ga kao revoluciju za sve, a osobito za one ljude koji se zbog gojaznosti ne mogu ni kretati, a kamoli vježbati

Kako ta “čudotvorna” tableta djeluje”?

Poanta je u pojačavanju izdržljivosti. Naime, miševi su na pokretnoj traci izrađenoj za njih mogli trčati 160 minuta prije nego što su dosegnuli svoj fizički maksimum. Nakon uzimanja tablete izdržljivost im se povećala čak 70%, no to nije bio jedini efekt, jer im se i smanjila razina šećera u krvi te, očekivano, tjelesna težina.

Voditelj istraživanja Ronald Evans objasnio je kako tableta, osim što ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje šećera i masti, ujedno i mijenja aktivnost gena. Kao što sportaši intenzivnim i kontinuiranim treningom pokušavaju “nabildati” kondiciju i izdržljivost, tako će zahvaljujući ovoj tableti to moći biti dostignuto u puno kraćem vremenu. Upravo ova činjenica najspornija je u cijeloj priči, jer otvara prostor za zloupotrebu, osobito sportašima poput maratonaca, biciklista na duge staze i sl. kojima je izdržljivost glavni “adut”.

Brojni znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju zbog ovog su se digli na zadnje noge. Oni smatraju kako je ovo otkriće skandalozno, jer je riječ o novom dopingu, no vjeruju kako do stvarne primjene u praksi i neće doći, jer kratkotrajan dobar efekt na miševima koji je uočen tijekom istraživanja ništa ne dokazuje kod ljudi, osobito ne na “duge staze”. Osim toga, nedovoljno su istražene i nus pojave ove čudotvorne pilule, a to je, slažu se znanstvenici, ipak u konačnici najvažnije.

Komentari