Sve, samo ne robustno i predvidivo: handmade nakit i zdjelice

Želja za novim dizajnerskim mogućnostima i stvaranje nečega opipljivog odveli su grafičku dizajnericu iz Samobora Patriciju Kajmić Jukić u avanturu izrade nakita i predmeta za kuću

Mnogim je umjetnicima i dizajnerima Artomat, božićni sajam što se sada već tradicionalno krajem svake godine održava u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu i izvrsna prilika da predstave svoje (nove) radove. Upravo to se značio je za grafičku dizajnericu Patriciju Kajmić Jukić, koja izrađuje sjajan dekorativni i uporabni dizajn – nakit te proizvodi za uređenje doma i pomoć u kućanstvu. Kako nam je otkrila, ideja za pokretanjem tog posla, koji bi okupio razne linije njezinih rukotvorina ‘krčkala’ joj se u glavi oko dvije godine. ‘Cilj mi je bio odmaknuti se grafičkog dizajna, gdje si ‘prikovan’ za stol satima i gledaš u monitor te usmjeriti ovaj put svoju ljubav prema dizajnu u stvaranju nečeg opipljivog, za mene više stvarnog i pretvoriti u nešto od čega bih mogla možda i živjeti. Tako je od nakita, s kojim je sve počelo, priča završila na proizvodima za dom’, objašnjava Patricija svoj put od grafičkog prema industrijskom dizajnu.

Potvrda da je učinila pravu stvar stiže svakodnevno od kupaca njezinih proizvoda te sve većeg interesa javnosti za njih, a najveće ugodno iznenađenje za nju je bilo izlaganje na spomenutom sajmu. Već prvo javno predstavljanje urodilo je uspjehom ali i bilo od velike profesionalne koristi. ‘Osim reakcija posjetitelja koje su bile više nego odlične, bilo je to vrlo pozitivno iskustvo koje mi je proširilo vidike, ali i krug poznanika i novih prijatelja koju su ili prošli sve ovo što ja sada kao početnik prolazim ili su u istoj situaciji. Puno sam naučila’, prisjeća se Patricija koju je iskreno oduševilo što su i starije generacije posjetitelja pokazale interes za njezine ‘moderne’ radove. Nije mogla ni sanjati da će se primjerice asketski dizajnirane posude od sirovog betona ili žice ili pak minimalistički nakit pobuditi toliki interes i kod njih, ništa manji nego za jastučiće od vune ili pak košare od konopa. Iako, priznaje, da je ipak nakit ono što kupci još uvijek najviše traže, što nimalo ne čudi, s obzirom na njegovu originalnost. S ovakvim, formom jednostavnim, no istovremeno i posebnim, unikatnim primjercima od gume, kože i metala teško je doista ne biti zamijećen i drugačiji.

Patriciji su ideje za proizvode za kućanstvo došle same po sebi – kako je u međuvremenu završila školu za dizajn interijera onda se priča donekle logično proširila i na kućni ‘accessorise’. ‘Nekako se od izrade nakita od metala i gume jako lako nadovezala i izrada proizvoda za dom od isto tako ‘sirovih’ materijala, koji zahtijevaju više ‘grublji’ pristup, koji iziskuje poznavanje raznih alata, a to je ono gdje sam ‘doma”, ističe dizajnerica dodajući kako za nju nema omiljenih materijala ili motiva. No priznaje da su joj oni s kojima se nanovo susreće najveći poticaj jer joj pružaju izazov. Svaki novi materijal Patriciju inspirira da započne neku novu priču, pokušavajući u njoj stvoriti nešto čime će zadovoljiti svoju kreativnost i ponuditi korisnicima originalan komad nakita ili pokućstva. Takvih, već stvorenih priča, Patricija ima nekoliko i sve su na rezervi, čekajući svoj red i plasiranje na tržište, a jedan od planova jest i pozabaviti se više uređivanjem interijera. Vjerujemo da će i taj dizajnerski iskorak proći jednako uspješno. Najveći dokaz talenta za unutrašnje uređivanje jest Patricijin originalni dom u Samoboru čiji je izgled u cijelosti sama osmislila, bez puno financijskih ulaganja i skupog namještaja, koristeći se najviše svojom maštom, rukama i stvarima koje je pronašla na sajmovima antikviteta, buvljacima ili svojoj garaži i podrumu.

Komentari