Usvoji pčelu za svoju voljenu

Ako vam je dosta uobičajenih darova kojima biste mogli razveseliti svoje bolje polovice, 'usvojite' ovu neobičnu ideju za neobičan dar

U svijetu se broj pčela gotovo prepolovio, stoga je važno naučiti kako se može spriječiti njihovo izumiranje i kako se uopće može poticati uzgoj pčela u gradu. Tog su se problema pošteno uhvatili u gradskoj upravi Beča, s ciljem da svoje građane pouče svemu važnome za zaštitu pčela. Osim savjetovanja i brošura kojima ih se poučava da i oni doprinesu sprečavanju izumiranja pčela, u Beču se aktivno potiče i uzgoj pčela u gradu. Tako tijekom ljeta u tom austrijskom gradu živi i do 200 milijuna pčela, a u gradu je trenutno aktivno oko 700 pčelara. Broj košnica koje su raspoređene po bečkim zelenim površinama iznosi 5.300, a neke od njih smještene su na jako neobičnim mjestima, kao što su primjerice glavno gradsko groblje ili krov gradske vijećnice. Jedna od lokacija na kojoj su smještene košnice je i krov Otvorenog učilišta Hietzing koje ne proizvodi samo vlastiti med, nego zainteresiranima nudi i tečajeve pčelarstva. Upravo je učilište pokrenulo zanimljivu akciju uoči Valentinova. Vođeni motom ‘Budi moja kraljica’, svaki muškarac koji to poželi, može za svoju voljenu usvojiti pčelu.

Stoga ako ste već odustali od cvijeća (jer joj ga ionako kupujete na tjednoj bazi) ili parfema, donjeg rublja ili bombonjere, možete ‘usvojiti’ ovu neobičnu ideju za neobičan dar. Usvojitelji svojoj matici mogu odabrati ime prema kojem će biti nazvan i cijeli roj te dobivaju staklenku meda, paketić slatkiša, certifikat te fotografiju s imenom košnice. Usvojitelje će se osim toga tijekom godine dva do tri puta obavještavati o stanju i napretku matice i njezina roja.

Komentari