Čari gradskih dvorišta…

Pretvorite svoje dvorište u omiljeno mjesto za ljetno opuštanje u društvu obitelji, prijatelja i susjeda

Gradska dvorišta prostori su s velikim hortikulturalnim potencijalom koji je, nažalost, rijetko iskorišten. Razlog tome su u prvom redu drukčije želje stanara, ali i objektivni nedostaci, kao što je prevelika sjenovitost, ali i osunčanost i vrućina, ovisno o tipu dvorišta. No unatoč tomu ipak se isplati okušati u preuređenju unutarnjih dvorišta. Velik je korak već i ukrašavanje prostora biljkama lončanicama, kao što su petunije, kalibrahoe, hoste i mnoge druge. Poslije će se možda naći mjesta za sjedaću garnituru pa će se dvorište korak po korak pretvarati u omiljeno mjesto za ljetno opuštanje u društvu obitelji, prijatelja i susjeda.

Zatvorenost dvorišnog vrta jedna je od njegovih prednosti: zidovi koji ga ograđuju zaklanjaju nas od pogleda i stvaraju osjećaj sigurnosti i ugode. Još je ljepše kad su zidovi ozelenjeni i omekšani grmovima i biljkama penjačicama. Ako niste posve sigurni u kvalitetu zidova i žbuke, nemojte saditi bujne višegodišnje penjačice s prianjaljkama, kao što su bršljan (Hedera helix) i lozica (Parthenocissus tricuspidata, P. quinquefolia), nego postavite odgovarajući potporanj.

Za uzgoj na sunčanim položajima prikladne su ruže penjačice i lozica, Parthenocissus inserta, koja za razliku od drugih vrsta iz roda Parthenocissus gotovo da i ne stvara prianjaljke. Na polusjenovitim položajima uspijevaju pavitine (Clematis), kozja krv (Lonicera caprifolium) i aktinidija ili ukrasni kivi (Actinidia kolomikta).

Na sjenovite položaje pristaju vrste kao što su vazdazelena kozja
krv (Loni cera henryi) i hortenzija penjačica (Hy drangea petiolaris), koja ima prianjaljke, ali je se može uzgajati i uz potporanj. Ekstremni uvjeti u unutarnjim dvorištima su pravilo, pa s tim u skladu treba birati biljke kako biste trajno uživali u svojem vrtnom prostoru. Za pretežito sunčana unutarnja dvorišta birajte helioitne biljke, kao što su lavanda i ružmarin, odnosno pelargonije i osteospermume.

Sjenovita dvorišta uljepšavaju hortenzije, naprstak i fuksije. Zrcala su zgodan način da se udvostruči brojnost cvijeća i vizualno
poveća ograničeni prostor.

Komentari