Kad će procvjetati vaš hamamelis?

Među grmovima koji cvatu zimi jedan od najatraktivnijih je hamamelis, koji počne cvasti već u siječnju ako je toplo, premda najčešće cvatu u veljači i ožujku

Iako se čine krhki, ti su nježni cvjetići optimalno prilagođeni hladnim zimskim uvjetima. Kad zatopli, oni se otvore, a kad ih prekrije snijeg i inje, ostanu zatvoreni u očekivanju ljepšeg vremena. Katkad zamrznuti cvjetovi izgledaju kao da su uvenuli, ali to ne znači da biljkama nedostaje vlage: zimi ih ne treba zalijevati jer je prirodna vlaga u tlu posve dovoljna. Ni snijeg ne treba stresati s biljke jer će sam otpasti s golih grana. I dok većina biljaka krajem siječnja i početkom veljače još mirno spava zimski san, hamamelis tek za toplih i sunčanih dana otvara svoje prve cvjetne pupove.

Među vrtnim kultivarima najatraktivniji su križanci između divlje vrste Hamamelis mollis i Hamamelis japonica.

Ovisno o sorti, boja latica može biti zlatnožuta, narančasta ili grimiznocrvena, odnosno kombinacija navedenih nijansi. Njega uopće nije komplicirana: rezidba nije potrebna, jer hamamelis polako raste. Jedino što treba učiniti jest u proljeće po potrebi obnoviti sloj malča u podnožju stabla, koji štiti korijenje od vrućine i isušivanja, i to je sve!

Komentari