Kako njegovati amarilise

Amarilisi nakon sadnje i početka redovitog zalijevanja trebaju često i do sedam tjedana da bi procvjetali. Prema tomu, da bi procvjetali oko Božića i Nove godine, trebalo ih je posaditi u prvom ili drugom tjednu studenoga. Ako to niste učinili, sada u rasadniku ili cvjećarnici možete nabaviti niknule ili već procvale primjerke za koje se nakon cvatnje možete nastaviti brinuti

Među sobnim biljkama zimske cvatnje posebno se ističe atraktivni amarilis (Hippeastrum). Njegovi brojni kultivari crvenih, narančastih, ružičastih, žutih, bijelih i višebojnih cvjetova donose eksploziju boja i na taj se način izvrsno uklapaju u blagdanski dekor. Krupni cvjetovi, koji mogu narasti u i do 25 cm, stoje na vrhu šuplje, čvrste stabljike visoke 0,5 do 1 m. Na svakoj stabljici otvaraju se tri do četiri cvijeta, a iz jedne lukovice mogu izrasti jedna, dvije ili tri stabljike, ovisno o sorti. Postoje i sorte s dvostrukim cvjetovima koje izgledaju osobito impresivno, baš kao i niske sorte sa stabljikom visine do tridesetak centimetara koje su odlične za prozore.

Lukovice amarilisa spremne su za cvatnju, nakon što su u prvoj polovici jeseni prošle razdoblje mirovanja bez zalijevanja. Spremne lukovice u kasnu jesen sadimo u lončić s rahlim i propusnim supstratom tako da jedna trećina lukovice bude izvan zemlje, smjestimo na svijetlo, sunčano mjesto i počnemo redovito umjereno zalijevati (ne po lukovici!).

profimedia-0274640733

Amarilisi (Hippeastrum) nakon sadnje i početka redovitog zalijevanja trebaju često i do sedam tjedana da bi procvjetali. Prema tomu, da bi procvjetali oko Božića i Nove godine, trebalo ih je posaditi u prvom ili drugom tjednu studenoga. Ako to niste učinili, sada u rasadniku ili cvjećarnici možete nabaviti niknule ili već procvale primjerke za koje se nakon cvatnje možete nastaviti brinuti. Redovito, umjereno zalijevajte pazeći da ne smočite lukovicu. Povremeno u vodu dodajte nešto tekućega gnojiva za sobne biljke prema uputama na pakiranju.

Sredinom proljeća, kad dovoljno zatopli, amarilis možete preseliti na terasu ili u dvorište na svijetlo, djelomice polusjenovito mjesto, koje će ljeti sredinom dana biti zaklonjeno od najjačeg sunca. Nakon kiše ispraznite podloške kako biljke ne bi stajale u vodi. Moguć je i cjelogodišnji uzgoj u zatvorenom, pod uvjetom da je mjesto svijetlo, ali ne prevruće.

Ljeti nastavite zalijevati te povremeno prihranjivati. U ranu jesen listovi će početi venuti i sušiti se, što je znak da se bliži razdoblje mirovanja i da treba postupno smanjivati učestalost zalijevanja. Na posljetku potpuno prestanite zalijevati pa biljke premjestite na prohladno, suho i tamno mjesto, npr. u podrum zaštićen od mraza. Nakon što prestanete zalijevati, listovi će sasvim usahnuti te ćete ih moći odstraniti. Razdoblje mirovanja u tamnoj prostoriji bez zalijevanja traje nekoliko tjedana, a nakon toga bi lukovice trebale pustiti novi izdanak.

Njegovani amarilisi iz godine u godinu postaju sve krupniji i stvaraju mlade lukovice pa nakon nekoliko sezona amarilis može postati doista impresivan, s nekoliko stabljika punih cvjetova. Nemojte žuriti s presađivanjem, jer amarilisi vole kad im je tijesno pa ih zato ostavite u istoj tegli nekoliko godina. A ako poželite podijeliti amarilis s drugim ljubiteljima cvijeća, jednostavno odvojite neku od mladih lukovica ujesen u fazi mirovanja i presadite je u novu teglu.

Komentari