Kako produljiti život zumbulima i ostalim proljetnicama u vazi?

Prvo proljetno cvijeće stvara neponovljiv i jedinstven ugođaj u svakom domu. Jedina mana mu je što relativno kratko traje...

Njihova ljepota, šarenilo boja, svježina i miris su toliko očaravajući, da promijene kompletan ugođaj u domu i najveštaju proljeće u velikom stilu. Zumbuli, narcisi, tulipani i drugo proljetno cvijeće nezamjenjiva su dekoracija u interijeru i zato želimo da što dulje traje. Čini se da se tipični proljetni umor s kojim se svi mučimo odnosi i na proljetnice koje mogu trajati svega dva-tri dana i nakon toga klonu – latice se opuste, brzo se počnu sušiti i gube miris. Nudimo vam nekoliko trikova kako možete produljiti rok trajanja rezanom proljetnom cvijeću u vašoj vazi.

1. Nemojte pretjerivati s količinom vode koju stavljate u vazu – dovoljno je da bude ispunjena do 1/3. Uzmite tekuću vodu i ostavite je kratko na sobnoj temperaturi, a vazu prije toga operite.

2. Stabljike cvijeća skratite oko 1 cm (neka rez bude dijagonalan – tako će cvijet dobiti više vode) te uklonite donje listove, jer će u suprotnom početi truliti kada se nađu u doticaju s vodom iz vaze. Osim toga, manje listova u vodi znači i manje bakterija, što onda produžuje život cvijeću.

3. Ako cvijeće ispušta sluz, vodu mijenjate svaki dan, a za sve ostale vrste dovoljno je to učiniti svaki drugi dan.

4. U vodu možete dodati i ‘čarobne sastojke’ – zdrobljeni aspirin, kovanicu ili pak kocku šećera. To će održati svježinu cvijeća.

5. Vaza treba biti na svijetlom mjestu u domu, ali izbjegavajte direktno sunce i jaku toplinu, jer će se tako pupoljci prebrzo otvoriti.

Komentari