Praznine na cvjetnim gredicama popunite vučikom

Vučika je trajnica podrijetlom iz gorskih krajeva zapadnog dijela Sjeverne Amerike. Ističe se brzim rastom i bujnom cvatnjom koja traje od početka ljeta do dugo u kolovoz. Postoje brojne sorte ove biljke koje različitošću svojih boja unose živost u sve stilske pravce vrtova

Na cvjetnim je gredicama ova višegodišnja zeljasta biljka odlična za popunjavanje praznina, među ostalim, i zato što se lako sama rasijava.

OBILJEŽJA: Vučika ima impresivne uspravne cvatove na stabljikama visine i do 120 centimetara. Boja cvata može biti bijela, ljubičasta, ružičasta, plava ili višebojna. Dlanasto rasperani listovi podijeljeni su na devet do sedamnaest lancetastih liski, što također pridonosi dekorativnosti ove biljke.

POLOŽAJ: Vučika je nezahtjevna trajnica koja raste na škrtim, propusnim tlima. Uspijeva i na suncu i u polusjeni.

NJEGA: Visoke stabljike vučika treba po potrebi poduprijeti. Nakon prvog vala cvatnje, orežite ocvale cvatove do prvih mladih listova ispod cvata da biste biljku potaknuli na naknadnu cvatnju. Ne režite drastično do tla jer tada neće biti cvatnje.

RAZMNOŽAVANJE: Sjetva je najčešći i najlakši način razmnožavanja vučike. Sijati možete između travnja i srpnja. Sjeme bolje klija ako ga prije sjetve namočimo na dvadeset četiri sata da se napije vode i nabubri.

UPORABA: Male skupine od tri do deset biljaka, posađene ispred živice ili skupine grmova, idealan su način uzgoja vučika. Nakon cvatnje dobro ju je kombinirati s trajnicama, kao što su Aster ericoides, ljetni plamenac i žuta pupavica. Vučike lijepo izgledaju i kao rezano cvijeće u vazi. Uz to, mnoge sorte imaju mirisne cvjetove.

SAVJET Ako želite spriječiti rasijavanje, odmah nakon što cvjetovi ocvatu odrežite nastale sjemene tobolce.

Tekst: Moj lijepi vrt
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Komentari