Što je novo na ovogodišnjem Floraartu?

Počelo je 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart koje će se održavati svaki dan, od 30. svibnja do 5. lipnja, od 9 do 21 sat na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija, na jezeru Bundek

Ove je godine Floraart najavljen u velikom stilu, pa su tako početkom svibnja zagrebački spomenici osvanuli u cvjetnom ruhu, a sad su se i domaći gastro blogeri pridružili najavi pripremivši nekoliko slasnih recepata čiji glavni sastojak je upravo cvijet.

Iako nam cvijeće najčešće služi za dekoraciju, ono osim ljepotom može osvajati i okusom, a kad se nalazi u tanjuru svakome izmami osmijeh. Cvjetnih recepata je mnogo, a mi vam u idućih nekoliko dana donosimo neke od najboljih.

O Floraartu:

Floraart je najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače kojeg posjeti više stotina tisuća posjetitelja, a pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba.
Tradicionalno se održava u svibnju i lipnju kad u grad donese proljetnu život u bogatstvu cvjetne ljepote te tako postaje i turistička atrakcija Zagreba. Osim izložbenog dijela, posjetitelji imaju priliku sudjelovati na brojnim promocijama i različitim stručnim tematskim predavanjima u Botaničkom vrtu te prezentaciji najljepših vrtova u Zagrebu i okolici. U sklopu izložbe održava se i natjecateljski dio – Hrvatski kup florista i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a organizirana je i prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Na više od trideset hektara otvorenog i dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora, svake se godine predstavi više od 200 izlagača iz Hrvatske te više od 10 inozemnih izlagača.

Izložbe i sajmovi cvijeća u Zagrebu imaju dugu tradiciju. Prvi sajam održan je na Gornjem Gradu 1966., a ime Floraart koristi se od 1992. godine, kad je organizaciju preuzela tvrtka Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja se iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica preselila na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac, a od 2006. održava se na prostoru Parka Bundek.

Ulaz na Floraart je slobodan za sve posjetitelje, a više informacija o samoj izložbi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici međunarodne vrtne izložbe Floraart te na službenoj Facebook stranici.

Komentari