Što je sve potrebno da bi vam orhideje ‘preživjele’

Premda se orhideje naziva cvjetnim 'primadonama', one iz roda Phalaenopsis dobro uspijevaju na sobnoj temperaturi uz minimalnu njegu

Orhideje se ubrajaju u najatraktivnije sobne biljke, no prati ih glas teških cvjetnih ‘primadona’, što odbija mnoge ljubitelje sobnog bilja. I doista, postoje vrste kojima treba pružiti posebne uvjete, poput razdoblja mirovanja na hladnom ili povišenu vlažnost zraka, što nije lako u uobičajenim sobnim uvjetima. Na sreću, dovoljno je vrsta kojima odgovaraju sobni uvjeti. U takve se ubrajaju i orhideje iz roda Phalaenopsis, koje su zbog jednostavnosti uzgoja i svojih fantastičnih cvjetnih boja i uzoraka, postale iznimno popularne.

Orhideje Phalaenopsis dobro uspijevaju na sobnoj temperaturi uz minimalnu njegu pa su idealne za ukrašavanje svakoga stambenog prostora u kojem ima dovoljno svjetlosti.

Iz godine u godinu pojavljuju se novi kultivari koji obogaćuju klasičnu paletu boja koju čine ružičasta, ljubičasta i bijela, a sada su tu i limunžuta, jarkonarančasta, zagasita boja terakote i mnoge druge kombinacije. Fascinantna je ljepota pjegavih sorti s tamnim cvjetovima. Osim orhideja srednje veličine, sve je više i minijaturnih sorti koje je lakše smjestiti na prozor, a uz to dugo cvjetaju i lako ih je održavati. Posebno raskošni primjerci dobivaju se jednostavnim trikom: vrtlari u isti lončić sade po dvije biljke jednu do druge, što stvara privid da biljka sadrži i do osam cvatova.

Orhideje Phalaenopsis (kao i orhideje drugih rodova koje uspijevaju na sobnoj temperaturi) savršeno će rasti na sobnoj temperaturi od 18 do 20 ºC, koja se noću spušta za nekoliko stupnjeva, što je tipično za stambene prostore. Položaj treba biti svijetao, ali ne izložen direktnom suncu. Odgovarat će im istočni i sjeverni prozor.

Da bi orhideje Phalaenopsis dugo ostale zdrave, važno ih je pravilno zalijevati. Zalijevajte otprilike jednom tjedno odstajalom vodom tako da se cijeli supstrat obilno natopi. Teglu možete i nakratko umočiti u vodu ili otuširati u kadi da se supstrat sasvim napije. Kako osjetljivo korijenje ne bi trunulo, suvišnu vodu obavezno ocijedite prije vraćanja u ukrasni lonac ili podložak. Koristite specijalni supstrat za orhideje od usitnjene kore i vlakana. Gnojivo za orhideje dodaje se s vodom pri svakom drugom ili trećem zalijevanju. Ako je vlažnost zraka preniska, orošavajte orhideje mekom vodom u jutarnjim satima.

Njega orhideja

Budući da tropske orhideje ne rastu na tlu, nego na stablima, kao tzv. epifiti, ne sadimo ih u zemlju, nego u specijalni supstrat od kore koji zadržava vlagu, ali omogućuje i dotok zraka. Jednom tjedno supstrat natopite (npr. u kadi) pa pustite da se ocijedi i vratite ga na mjesto. Na dopustite da orhideja stoji u vodi jer će zasigurno istrunuti. Većini sobnih orhideja treba svijetlo mjesto, ali bez direktnog sunca. Korijenje orhideja Phalaenopsis također može sudjelovati u fotosintezi pa ih zato sadimo u prozirne posude. Dobar su izbor ukrasne tegle koje se sužavaju prema dnu, tako da prozirna tegla s orhidejom stoji uzdignuta iznad dna posude, a ne u vodi. Idealne uvjete stvaraju specijalne trbušaste vaze kojima je dno pokriveno s oko 1-2 cm vode koja se uz stijenke kondenzira. U takvim vazama supstrat nije potreban, a vodu treba dolijevati svakih 8-14 dana.

Što učiniti s cvjetnom stabljikom orhideje?

Jedno od češćih pitanja jest što učiniti s ocvalom cvjetnom stabljikom. Za početak, bilo bi je šteta odmah odrezati dok je još vitalna. Prema tomu, nemojte sasvim odrezati, nego prikratite stabljiku na pola, neposredno nad drugim ili trećim okcem (pupom), koje ćete prepoznati kao zadebljanje. Iz tih će se okaca (pupova) razviti novi cvat u sljedećih nekoliko mjeseci. Stabljiku režemo do kraja tek nakon što sva usahne i posmeđi. Orhideje koje ne cvjetaju možete potaknuti malim trikom: smjestite ih u prohladnu prostoriju koja se slabije grije gdje će do dva mjeseca boraviti na temperaturi oko 15 ºC, što će ih potaknuti na novu cvatnju.

Komentari