Uzgojite zdravo povrće na svome balkonu!

Željeli biste imati svoj vrt s povrćem i začinima, ali živite u stanu koji je usto jako udaljen od besplatnih gradskih vrtova? Ne očajavajte, jer vaša želja može se ostvariti sadnjom mini vrta na vašem balkonu

Ne samo korov, nego i kultivirani nasadi mogu izrasti svugdje, samo mu morate osigurati nekoliko sitnica poput sjemena, zemlje, vode i sunca. Ovo je bitno imati na umu ako godinama sanjate o zdravom domaćem povrću i začinima koje ste sami uzgojili. U realizaciji vas ograničava ne samo nedostatak vremena, nego i nepostojanje vrta jer živite u stanu, a od gradskih vrtova koji se besplatno dijele na korištenje ste jako udaljeni. Iako gradski vrtovi niču u urbanim sredinama na više lokacija veći gradovi još uvijek nisu dovoljni pokriveni. No, ako se zacrtani planovi, koji uključuju širenje, i ostvare, tada doista, bez obzira gdje živite, nećete biti uskraćeni za svoj komadić povrtnog raja. No, dok se to ne ostvari ne očajavajte i ne sjedite prekriženih ruku. Dovoljno je imati balkon ili čak veći prozor na koji je moguće objesiti žardinjere i tako zasaditi mini povrtnjak. Pravi sretnici su oni koji imaju terase, jer im vrtovi mogu biti solidne veličine, pa time i zasađene vrste brojnije i s većim doprinosom.

Prednosti vrta na balkonu

Povrće na balkonu, posađeno u tegle koje su obješene na zid ili pak balkonsku ogradu i smještene na pod bolje će čak uspijevati nego da su na vrtnom tlu jer je manja opasnost od štetnika – puževa, krtica, voluharica, ptica… Dakle, nećete ih morati tretirati posebnim sredstvima da bi ih otjerali. Usto, bit ćete češće u prilici njegovati ga – zalijevati, plijeviti, provjeravati jer je u sklopu vašeg doma što onda utječe na bolji rast i prinos. Ali, i lakše će vam ga biti brati jer je nadohvat ruke.

Što sve možete saditi?

U balkonske tegle doista možete saditi sve – od rajčica, paprika, zelene salate, špinata, blitve, mrkve, peršina, mahune, krastavaca, tikvica…. Bitno je prije svega voditi računa o orijentaciji balkona – ako je smješten na poziciji jug, zapad ili jugozapad, onda će vam sve što zasadite, naročito on vrste koje vole više sunca. Primjerice, rajčice, paprike, mrkve, mahune i patlidžane. Također, i začini poput bosiljka, peršina i ružmarina vole biti na suncu. Paprike, krastavci i tikvice vole polusjenovita mjesta.

Osnovni uvjeti

Osim sunca, sadnicama je potrebno omogućiti tegle, supstrat i prihranu. Ako je tegla veća odnosno dulja, možete kombinirati nekoliko vrsta. Glinene i drvene tegle idealan u izbor jer su dobar način dreniranja a i osiguravaju potrebnu toplinu za rast. Imajte u vidu koliko bi zasađena kultura mogla narasti te nabavite teglu koja će moći to podržati, da ju kasnije ne morate presađivati ili da ne bi mogla uslijed skučenosti normalno napredovati i optimalno davati plodove. Osim tegli možete koristiti stare lonce, burad, plastične korpe za rublje, stare gume – bitno je da im osigurate drenažu. Odaberite dobar supstrat te isto takvu prihranu i pazite da nisu na direktnom udaru vjetra. Zasade prihranjujete kao i u klasičnom vrtu, a zalijevate vodom iz vodovoda. Možete i onom koja je odležala na balkonu u kanisteru ili bačvi.

Prihrana iz otpada

Osim tekućeg gnojiva kao i onoga u granulama, možete za prihranu povrtnjaka koristiti i otpad iz domaćinstva. Primjerice, ljuske od jajeta koje će ojačati korijen. Ako ljuske poslažete po površini, bit će dobra zaštita za vaše balkone u slučaju kiše i vjetra jer se zemlja iz tegli neće rasuti po tlu.

Komentari