Jeste li s pravim partnerom?

Od kvalitete seksualnog odnosa do toga kako provodite vrijeme kad niste zajedno, sve to može otkriti kakva je kvaliteta vaše veze i dobivate li od međusobnog odnosa ono što doista trebate. Zbunjujuća, romantična, savršena, suputnička - sve je to ljubav! No koja je po vašoj ‘mjeri’?

KAKO OCJENJUJETE SVOJ SEKSUALNI ŽIVOT?

a) Kada vodimo ljubav, osjećam se kao da je to nešto što moram. Često se osjećam isključeno i fizički daleko od svog partnera.
b) Seks je bio pokretačka snaga naše veze kada smo se tek upoznali, no i dalje često i strastveno vodimo ljubav.
c) Prije smo stalno vodili ljubav i uživali u tome, ali tijekom godina to je postalo sve rjeđe. Mislim da bismo trebali češće imati seksualne odnose.
d) Naš seksualni život, iako nije učestao kao na početku veze, i dalje je zadovoljavajući. Čak uspijevamo održati malo strasti kada se potrudimo.

PREKO ČEGA NIKAKO NE MOŽETE PRIJEĆI?

a) Čini mi se da je previše pravila prekršeno, ali ne mogu podnijeti pomisao da nakon toliko godina provedenih s partnerom ostanem sama.
b) Oduvijek smo bili otvoreni jedno prema drugome i ne bih mogla podnijeti da se moj partner udalji od mene seksualno ili emocionalno.
c) Emocionalna izdaja nešto je s čime bih se vrlo teško nosila jer mi je partner istodobno i najbolji prijatelj i srodna duša.
d) Toliko smo toga već zajedno prošli tako da više ne postoje stvari preko kojih ne mogu prijeći.

JESU LI RAZMIŠLJANJA O VAŠOJ VEZI U POSLJEDNJIH GODINU DANA BILA POZITIVNA?

a) Često negativno gledam na svoju vezu. Osjećam da smo zaglavili i zabavljam se maštanjem kako ću napustiti partnera.
b) Katkad se osjećam sjajno razmišljajući o vezi, a katkad mi se čini da se sama jedva nosim sa svim dosadnim djelićima svog života i to me spušta na zemlju. Imamo jako puno obveza.
c) Općenito se osjećam dobro kad razmišljam o svojoj vezi. Puno radimo na podjeli odgovornosti i ne mogu zamisliti život bez svog partnera.
d) Gotovo se svaki dan budim uzbuđena što imam ovakvog partnera. Unatoč svemu, poprilično sam sigurna da je on jedina osoba s kojom bih željela provesti život.

KOLIKO ČESTO VI I PARTNER RAZMIŠLJATE O ISTIM STVARIMA?

a) Rijetko kad znam što moj partner misli. On je za mene poput zatvorene knjige.
b) Prije smo gotovo svaku večer razgovarali, ali primijetila sam da rijetko kad razgovaramo o važnim stvarima, iako se još uvijek dobro zabavljamo zajedno.
c) Dobro znam što moj partner misli. Dijelimo razmišljanja, ali često smo prezaposleni pa se zbog toga pomalo udaljavamo.
d) Često smo toliko duboko povezani da se doima kao da između nas postoji razumijevanje na nekoj dubljoj razini. Katkad se čini da više znam o njemu nego o sebi samoj.

JE LI VAŠA VEZA ROMANTIČNA?

a) Oboje se trudimo kad je riječ o važnim prigodama, ali iskreno – romantika je davno napustila našu vezu.
b) Ponosimo se time što smo romantičan par i koristimo svaku priliku da budemo zajedno.
c) Da budem iskrena, prezaposleni smo oko brige za obitelj pa smo romantiku pomalo zanemarili.
d) Imamo vrijeme rezervirano samo za nas dvoje, ali tu nije riječ o konvencionalnim romantičnim gestama.

UŽIVATE LI U ZAJEDNIČKIM SNOVIMA I CILJEVIMA?

a) Više nisam sigurna što je partneru važno. Čini mi se kao da smo potpuno prestali razgovarati o zajedničkoj budućnosti.
b) Rado provodimo što više vremena zabavljujući se i nasmijavajući jedno drugo. Ako razgovaramo o svojim ciljevima, to katkad izazove stres i dovede do prepirki.
c) Mi točno znamo svoje ciljeve i želje. Dijelimo viziju naše budućnosti, iako oboje žudimo za više uzbuđenja.
d) Dijelimo iste snove i trudimo se biti fleksibilni kako bismo izbjegli besmislene svađe vezane uz različita mišljenja.

KAKO IZGLEDAJU VAŠE SVAĐE?

a) Katkad se čine kao prava katastrofa. Svađa je puna prezira i često započinje kao grom iz vedra neba.
b) Kada ukrstimo koplja, može biti vatreno. Poslije se osjećamo emocionalno prazno, ali se brzo pomirimo.
c) Češće se prepiremo zbog malih stvari koje imaju veze s kontrolom.
d) Iako se s vremena na vrijeme strastveno svađamo, pokušavamo slušati što je izrečeno i pronaći konstruktivne načine rješavanja problema.

JE LI VAŠA VEZA KONSTRUKTIVNA?

a) Često se doima kako je naša veza puna konflikata. Uglavnom razgovaramo o praktičnim stvarima.
b) Svoju ljubav pokazujemo fizičkim dodirom, ali katkad se čini da nismo jedno drugome prava potpora kada se pojave problemi.
c) Naša je veza uglavnom konstruktivna i uvijek osjećam da mi partner čuva leđa. Katkad pak osjećam kako je moja individualnost izgubljena i u tim se trenucima ne osjećam najbolje.
d) Naša veza često nadilazi moja očekivanja kad je riječ o tome koliko se voljeno mogu osjećati. Iako znamo da naša veza nije savršena, katkad se ipak čini takvom.

KAKO SE OSJEĆATE KADA RAZMIŠLJATE O BUDUĆNOSTI?

a) Katkad se osjećam tjeskobno i nesigurno jer često mislim kako ćemo prekinuti vezu.
b) Iako smo zajedno dugo vremena, trudimo se da svatko od nas stalno bude usredotočen na ono što radi. Često sam zabrinuta za našu budućnost i brinem da će naša veza jednoga dana postati dosadna.
c) Moja budućnost čini se sigurnom. I dalje smo duboko posvećeni jedno drugome, iako se katkad zapitam je li to ono pravo.
d) Moj partner dio je mene i ne mogu zamisliti život bez njega. Nadam se da ćemo zauvijek ostati zajedno.

JE LI VAŠA VEZA PUNA IZAZOVA?

a) Često se osjećam napadnuto jer je moj partner prekritičan prema meni. Da budem iskrena, i ja sam takva prema njemu.
b) Želim se zabavljati s partnerom i ne želim da bilo tko od nas dvoje izaziva onog drugog. Život je već sam po sebi pun izazova.
c) Podupiremo jedno drugo u životnim izazovima i slažemo se oko određenih stvari, čak i previše. Katkad mislim da je naša veza ‘preudobna’.
d) Partner me podsjeća na to da postoje i neke druge perspektive i to mi pomaže da oživim svoju maštu. Često osjećam kako je sav moj potencijal ostvaren kada sam s njim.

NAJVIŠE ODGOVORA A: Zbunjujuća ljubav

Neki psiholozi ovo nazivaju ‘praznom ljubavi’. Skloni ste tomu da se s partnerom povežete na negativan način. Iako ostajete zajedno, katkad vam se čini da se vaša veza zasniva na strahu da ćete ostati sami, što znači da se negdje du- boko u sebi osjećate nevoljeno. Razina konflikta u vašoj vezi ukazuje na to da ste pronašli nekoga s kime povremeno vodite neke od svojih primarnih konflikata, bez obzira na to jesu li oni vezani uz ljutnju, nedostatak samopoštovanja ili vlastite vrijednosti.
ŠTO TREBATE UČINITI: Ako ste u ovakvoj vezi, gruba istina je da vjerojatno niste jedno za drugo. No nisu sve veze osuđene na propast. Možda niste s pogrešnim muškarcem, nego imate loše navike. Napravite listu svega onog što tražite od partnera. Potom mu to otkrijte. Ako želite da vam ljubav pokazuje fizičkim kontaktom, ponudite mu taktilne izraze svoje ljubavi; želite li da vas sluša i da pokazuje više razumijevanja, ponudite i vi njemu isto. Nakon nekoliko tjedana, pratite kako partner reagira na vaše ponašanje. Ako ne reagira, pitajte ga je li primijetio nešto drukčije u vašem ponašanju i ako odgovori niječno, predložite mu da posjetite bračnog savjetnika kako biste otkrili gdje leži problem.
Ako je partner uočio promjene u vašem ponašanju, već ste ušli u proces obnavljanja svoje veze. Razgovarajte o zajedničkim ciljevima i ponovno ih otkrijte. Zapamtite da ste još uvijek skupa s razlogom, što znači da ipak nešto i funkcionira u vašoj vezi. Ako sve propadne unatoč naporima, taj proces će vam pomoći da donesete pravu odluku i napokon budete sretni.

NAJVIŠE ODGOVORA B: Romantična ljubav

Romantični ljubavnici duboko su zaneseni fizičkom intimnošću i strastvenim fazama ljubavi, ali puno manji naglasak stavljaju na privrženost. Razlog tomu vjerojatno leži u nesvjesnom strahu od vezivanja, koji može dovesti do toga da vezu počnemo uzimati zdravo za gotovo. Zbog uspona i padova, vjerojatno svoga partnera nećete opisati kao čvrst oslonac, ali koliko gubite po pitanju stabilnosti toliko dobivate na području uzbuđenja.
ŠTO BISTE TREBALI UČINITI: Zapitajte se bojite li se upustiti u ozbiljnu vezu. Promatrajte vezu svojih roditelja: ako u njoj vlada nesnošljivost, možda zbog toga vi zazirete od vezivanja. Ako je jedan od roditelja imao ljubavnika ili ljubavnicu, razmislite s kojim se od roditelja više poistovjećujete. Razgovarajte s partnerom o tome i zašto bi to mogao biti razlog vašeg straha da u vezi napravite korak dalje. Vaša će veza napredovati i suočavat ćete se s brojnim izazovima, ali nemojte se bojati riskirati i partneru pokazati svoje slabosti. Tako ćete stvoriti puno bogatiji, kompleksniji i zadovoljniji suživot.

NAJVIŠE ODGOVORA C: Suputnička ljubav

Vi ste s pravim partnerom i s njim ste razvili dobru vezu punu povjerenja i ljubavi. Iako bi drukčiji tip partnera bio puno veći izazov za vas, zbog svoje pragmatičnosti mijenjali ste uzbuđenje za sigurnost. To je razlog nedostatka strasti u vezi.
ŠTO BISTE TREBALI UČINITI: Obnavljanje sebe kao strastvenog ljubavnika nakon deset ili više godina veze može se činiti pomalo neprirodnim, pa idite polako. Prvo sagledajte stvari na pravi način. Jeste li izgubili želju za strašću zbog prekovremenog rada ili djece? Jeste li se odrekli hobija u kojima ste uživali kako biste se više posvetili obiteljskim obvezama? Na kraju, razmislite o svome libidu. Je li snažan, ali zatomljen, slab, iako želja postoji ili se izgubio?
Potom na svog partnera gledajte kao na individualca kakav je bio kad ste se upoznali. Koje su tada bile njegove želje? Jednom kada razjasnite stvari, uvedite nešto pozitivno i drukčije u svoj život. Možda će vam se učiniti poput klišeja, ali rezervacija karata za kazalište ili neki koncert ili slanje djece k roditeljima tijekom vikenda itekako može koristiti odnosu. Vratite u vezu ono što ste prije imali, ali ste to negdje putem, zbog životnih okolnosti, izgubili.

NAJVIŠE ODGOVORA D: Savršena ljubav

Vi trenutačno uživate u prekrasnoj vezi. Osjećate duboko zadovoljstvo jer ste pronašli pravog muškarca s kojim želite provesti ostatak života. On nije samo vaš ljubavnik nego i najbolji prijatelj.
ŠTO BISTE TREBALI UČINITI: Teško je postići savršenu ljubav jer ona zahtijeva konstantno ulaganje kako biste izbjegli zamku da se nađete u suputničkoj ljubavi kojoj nedostaje strasti. Izbjegavajte samozadovoljstvo. Morate stalno iznenađivati sebe i svog ljubavnika. Zapamtite da je dobro što postoje razlike između vas kako biste izbjegli nezdravu homogenost. Kako biste i dalje održavali strast u vezi, jedan vikend mjesečno provedite samo s partnerom. Isključite mobitele, internet i TV. Podijelite vikend na dva dijela: prvo uživajte u slušanju glazbe, jedite i radite ono što ste radili kad ste se zaljubili, zatim iznenadite jedno drugo novim aktivnostima. Podsjećajte jedno drugo na svoju ljubav.

Komentari