Nova ljubav u četrdesetima

Zrela dob donosi sa sobom niz prednosti zbog kojih smo sposobniji prepoznati onog pravog, ali i zadržati ga. Pod uvjetom da znate što ne želite za sebe i ako se ne vodite onom ‘bolje išta nego ništa’, to je vrijeme za uživanje u čarima (zakašnjele) ljubavi

Istraživanja pokazuju kako najljepše volimo nakon 40-ih. Dakle, oni koji do tada nisu uspjeli pronaći partnera, skrasili su se uz ‘krivog’ ili su pak malo nesigurni zbog dosadašnjih neuspjeha, ne trebaju biti zabrinuti, jer za ljubav nikada nije kasno. Činjenica je da zrela dob donosi sa sobom neka ograničenja pa nema više toliko prilika u kojima bi se mogao dogoditi sudbonosni susret, mnogi su već ‘izašli iz forme’ i zaboravili vještine flertanja; no s druge strane životna zrelost donosi čitav niz prednosti zbog kojih smo sposobniji i prepoznati onog pravog, ali i zadržati ga.

Kad prerastemo komplekse iz mladosti, spoznamo što stvarno želimo od života, kad naučimo sebe voljeti i poštivati, kad izgradimo svoj unutarnji mir, sposobni smo i voljeti na pravi način.
Pod uvjetom da znate što ne želite za sebe u životu, ali i ako se ne vodite onom ‘bolje išta nego ništa’, sad je vrijeme za uživanje u čarima (zakašnjele) ljubavi. Mnoge žene koje do 40- ih i kasnije dobi nisu uspjele pronaći partnera, sklone su odustati od ljubavi pod izlikom da je ionako kasno. Ima i onih koji ‘snižavaju kriterije’ i ‘hvataju zadnji vlak’. Niti jedan od tih pristupa nije dobar. Evo nekoliko savjeta kako unatoč predrasudama, osobnim ograničenjima, godinama… konačno pronaći onog pravog i voljeti.

Napravite mjesta za novu ljubav

Želite li nekog novog u životu, za njega morate napraviti mjesta. Malo se zadubite u sebe i promotrite kakvi se osjećaji skrivaju u vama od prošle veze. Ako su to lijepa sjećanja, super. Ona mogu ostati, no potrebno ih je arhivirati kako se ne bi svakodnevno vraćala u vaše misli i tjerala vas da stalno uspoređujete novo s prethodnim. Možda su u vama neka negativna sjećanja? Možda ste bili povrijeđeni? Sada si trebate reći: ‘Da, to je bilo neugodno iskustvo i morala sam imati puno snage da to preživim.’ Suosjaćajte sa ženom koja ste tada bili i priznajte si: ‘Iz tog sam iskustva puno naučila. Sada sam drukčija žena i sposobna sam upoznati i drukčiji tip muškarca.’ Za novu ljubav i fizički napravite mjesta. Bacite neki dio namještaja ili malo promijenite raspored te na taj način i doslovno napravite više mjesta za novu ljubav i osobu u vašem životu.

Budite znatiželjni

Vjerujete li da će potraga za novim partnerom biti najuspješnija ako se samo dobro koncentrirate, tada ćete svakog muškarca promatrati samo s pitanjem:’Je li taj onaj pravi?’ To je šteta jer ćete tako sigurno previdjeti neke zanimljive i simpatične ljude. Bolje je biti znatiželjan i ne očekivati unaprijed definirane karakteristike, jer će vas one izrazito ograničiti u odabiru. Osim toga, može vas iznanaditi u kojoj mjeri ono od čega ste zazirali može biti simpatično.

Volite sebe

To nije klišej, nego činjenica. Tko voli sebe, zrači ljubavlju. Osjećate li se dobro u svojoj koži, to djeluje atraktivno i privlačno. Dakle, njegujte se, uređujte i nasmiješite se samoj sebi. I što je najvažnije, poštujte sebe, jer jedino tako će vas poštivati i drugi. Sve prave ljubavi, kad leptirići ‘odlete’, opstaju na temeljima – poštovanja.

Dajte ljudima drugu šansu

Jedna vrlo mudra glava jednom je rekla da ljude koje na prvu doživljavamo kao dosadne vrlo vjerojatno nismo dovoljno upoznali. Možda to ne mora baš biti uvijek slučaj, ali dajte ljudima drugu šansu. Možda ćete se prevariti u prvoj procjeni i zato poslušajte malo što netko ima za reći. Kad stvari krenu malo konkretnije i intimnije, moguće je da otkrijete kako je taj muškarac baš interesantan. Doživite to kao pustolovno otkrivanje.

Zaboravite gospodina Savršenog

Želite partnera s kojim ćete ostvariti dugu, kvalitetnu i lijepu vezu? To je u redu! No nije dobro ako mislite da takvu vezu možete ostvariti samo s gospodinom Savršenim. Odlično izgleda, nema mane, ne vuče repove iz prošlih veza ili nema djece… Zar takav idealan uopće postoji? Krećete li u potragu s ovakvim kriterijima u glavi, u startu ćete otpisati gomilu prekrasnih muškaraca koji su jednostavno samo normalni ili još gore, naći ćete nekog samodopadnog tipa koji nema terete prošlih veza, ali koji je psihički nestabilan i nesposoban za vezu. To nije potrebno nijednoj ženi. Zato izbacite svoje idealne muškarce iz glave.
Promislite i o sljedećem. 38% single žena preko 40 kaže da su bez partnera jer imaju visoke kriterije i ne žele više raditi kompromise. Možete i vi napisati to na svoj transparent, mahati njime i – ostati single. Ili pak možete i drugačije. Kad god vam ubuduće na muškarcu nešto ne bude odgovaralo, zapitajte se je li to zaista toliko važno? Ili možda malo pretjerujete? I na kraju zapamtite i ovo. Ništa vam ne garantira da ćete doživotno živjeti u sreći i harmoniji s partnerom, čak i da nađete najboljeg muškarca na svijetu.

Budite vjerni sebi

Mnoge žene misle da znaju što muškarci od njih očekuju. I kad žele nekog muškarca, ponašaju se i odijevaju na određen način. Tom metodom će vjerojatno i uhvatiti svog muškarca, ali ga i brzo izgubiti. Zašto? Jer nitko ne može vječno biti netko drugi. A čak i kad biste u tome uspijevali, muškarci nisu glupi. Kad-tad će primijetiti da glumite. Dakle, budite vjerni sebi i ne pretvarajte se.

Otvorite oči i šaljite ispravne signale

Vi možete silno željeti da vam se dogodi ljubav, ali to će vam vjerojatno ostati samo želja. Nažalost, prevelika želja donosi suprotno, neuspjehe koji će dodatno potkopavati vaše samopouzdanje. Nemojte svaki susret promatrati kao potencijalnu veliku ljubav. Radije iskoristite tu i tamo neke male susrete za flertanje. Flert će vas otvoriti, razbuditi zaspale vještine zavođenja i jačati vaše samopouzdanje. Jednako je važno i odašiljati ispravne signale. Često mislimo kako žena koja se drži hladno prema muškarcima djeluje privlačno. To je, međutim, prava glupost. Malo je muškaraca kojima je zabavno osvajati ženu koja ‘govori’: ‘Nemoj me slučajno dotaknuti.’ Pored toga, muškarci se danas sve manje usude prići ženi. Stoga, ako želite ugrabiti dobar primjerak muške vrste, tada se slobodno malo više smješkajte, tražite kontakt očima i gledajte što će se dogoditi.

Komentari