Preduvjet za ljubav

Bliži se veljača, mjesec u kojem slavimo ljubav. I premda je uvijek pravo vrijeme za pisati o ljubavi, ovo predvalentinovsko vrijeme kada sve oko nas (izlozi i police u trgovinama ponajviše) dobiva 'srcoliki oblik'. Stoga vas podsjećamo da na ljubavi itekako treba raditi...

Da bi odnos između dvoje ljudi što dulje bio kvalitetan odnosno zadovoljavajući za oba partnera, potrebni su neki preduvjeti koje moraju zadovoljiti.

Za početak važno je željeti iskreno razgovarati. Dok jedan govori o tome kako se osjeća, drugi ga treba svjesno slušati. Jer važno je partneru omogućiti da ima osjećaj da ga uistinu čujemo. Drugi se preduvjet odnosi na onoga koji sluša i potvrđuje ono što čuje. To ne znači da se mora složiti s time, bitno je samo da shvati da se svijet njegova partnera razlikuje od njegova i da ima pravo na drugačiji doživljaj i iskustvo. Važno je i izražavanje suosjećanja prema partnerovim osjećajima kako bi i on dobio osjećaj sigurnosti i shvaćenosti.

Svi smo mi ranjivi i želimo biti voljeni i prihvaćeni. Stoga je potrebno duboko pogledati u sebe i donijeti odluku o kvalitetnom partnerskom dijalogu i emocionalnom otvaranju. Jer tek kada se prostor između nas i partnera ispuni ljubavlju, razumijevanjem i povjerenjem, tada istinski zajedno rastemo u svjesnoj ljubavi.

 

Komentari