Snagom uma do boljega seksualnog života

Lutaju li vam misli tijekom predigre ili seksa, udaljavate se od sadašnjeg trenutka i gubite svijest o onome što se događa u vašem tijelu. Evo kako meditacija može poboljšati vaš seksualni život

Prvo što vam padne na pamet na sam spomen riječi ‘meditacija’ vjerojatno je smireni redovnik koji sjedi u položaju lotosa, a ne slika vas dok s partnerom uživate u erotskim položajima. No meditacija i svjesnost mogu poboljšati vaš seksualni život na više načina. “Biti svjestan znači biti prisutan u ovome trenutku”, kaže psihologinja Darija Klarić. “Ako vam misli lutaju tijekom predigre ili seksa, udaljavate se od sadašnjeg trenutka i gubite svijest o onome što se događa u vašem tijelu.” Dakle, stvarna uključenost u ono što vam se događa i gdje može jako oplemeniti cijeli doživljaj. Na osnovnoj razini, prakticiranje svjesnosti pomoći će vam da se oslobodite stresa pa ćete imati viši i snažniji libido. Štoviše, povećava se veličina prednje insule, onog dijela mozga koji je odgovoran za fizičku i emotivnu svijest koja, kada se aktivira, donosi ženama snažniji orgazam. Međutim, moć svjesnosti seže puno dalje od spavaće sobe. “Pomaže vam i da budete fokusiraniji u samoj vezi. Meditacija prakticiranja svjesnosti znači i da imate više šanse biti smireni, empatični i sposobni slušati partnera,” kaže Klarić. A kada stvarno sudjelujemo u razgovoru i predano slušamo jedni druge – i kada tako lako ne odlutamo mislima – i seks postaje bolji. Evo kako snagom uma poboljšati svoj seksualni život.

Naučite kako isključiti autopilota

Kada vozimo automobil, ne razmišljamo o svakom malom pokretu ruku ili stopala jer vrlo često vozimo. Činimo to automatski, ne obraćajući pažnju na ono što se zbiva. Psihologinja upozorava da se isto može dogoditi i u spavaćoj sobi, osobito ako smo s partnerom u dugogodišnjoj vezi. “Ako smo na autopilotu, zapravo nismo prisutni. Naprotiv, prepuštamo se starim navikama i oslanjamo na naučene reakcije”, kaže. To se može dogoditi i tijekom seksa – on uvijek nešto napravi na određeni način, a vaša je reakcija uvijek ista. “Autopilot ubija strast, no svjesnost je uspješan protuotrov”, objašnjava. Najlakši način da postanemo svjesniji jest obraćanje pažnje na disanje u svakodnevnom životu. Kada opazite svaki udisaj, postajete mnogo svjesniji sadašnjosti. A, kako učimo biti prisutniji baš u ovom trenutku, tako ćemo to lakše primijeniti i na seks. Počnite tako da sjednete na neko mirno mjesto i usredotočite se na ono što se događa dok dišete. “Obratite pažnju na osjete – škaklja li vas unos zraka u ustima, širi li vam se trbuh, podižu li se i spuštaju prsa”, kaže psihologinja Klarić. Redovito fokusiranje na dah omogućit će vam da postanete svjesniji općeg osjećaja u tijelu. Uz malo prakse, moći ćete se fokusirati na fizičko gdje god se nalazili – u redu ispred blagajne, čekajući da zakipi voda ili u krevetu s partnerom. Svjesnost nam pomaže i da shvatimo zašto reagiramo na određeni način, i fizički i emocionalno. “Samo promatranje emocije znači da nas ona više ne drži, jer se možemo mentalno udaljiti i nešto učiniti”, kaže. Dok radite vježbe disanja, promotrite i svoje emocije. S vremenom ćete to moći i tijekom seksa – umjesto da se živcirate jer partner ne radi nešto što se vama sviđa, moći ćete promotriti svoju frustraciju, shvatiti odakle dolazi i pronaći rješenje. “Ovo vam pomaže da se fokusirate na ono što želite i trebate, što će vam oboma poboljšati seks”, kaže psihologinja.

Upriličite senzualan trenutak

Svjesnost se ne odnosi samo na disanje; mnogo toga možemo činiti svjesno kako bismo pojačali njihov doživljaj. Živjeti svjesno znači biti sposobniji doživjeti sadašnjost umjesto da smo zarobljeni u prošlosti ili budućnosti. Stručnjaci kažu da su upravo žene te kojima je teško živjeti u sadašnjosti po pitanju seksa, jer nas često brine prošlost (loš dan na poslu) ili budućnost (hoće li se djeca probuditi), umjesto da naprosto uživamo u intimnosti. Predlažu da pet minuta nakon tuširanja posvetimo ‘osvježavanju svjesnosti’. Namažite se bogatim losionom za tijelo – kakav je osjećaj na koži: topao, debeo, gladak? Utrljajte ga kao da mažete partnera. To će vam pomoći da postanete svjesniji tijela i fokusiraniji na vlastiti – i partnerov – dodir. Ne samo da će vam to omogućiti da doživite sadašnji trenutak nego će vam odvratiti pažnju s uma na tijelo i naglasiti fizički osjećaj.

Usidrite se tijekom seksa

Bez panike – ne predlažemo ništa nastrano što bi uključivalo lisice, nego vježbu za um. “Kada nas previše obuzmu misli, previše živimo u glavi, a premalo u tijelu. Za dobar seks moramo se što više fokusirati na tijelo”, kaže Darija Klarić. “Sljedeći put prilikom intimnog odnosa opazite jesu li vam misli odlutale. Zapitajte se što sada osjećate na fizičkom planu. Taj osjećaj neka postane sidro kojem ćete se vraćati. Sljedeći put kada odlutate mislima, ponovno se usredotočite na to sidro kako biste se vratili fizičkom dijelu sebe.”

Zaboravite na orgazam…

Vjerovali ili ne, orgazam može biti loš za seks – ili se brinemo hoćemo li ga postići ili uključimo autopilot jer točno znamo kako ga postići. “Misli nam odlutaju i izgubimo svjesnost o onome što nam se događa u tijelu”, kaže. Radije potpuno odbacite ideju o njemu. Istraživači seksa William Masters i Virginia Johnson izmislili su tehniku pod nazivom ‘osjetilni fokus’, u kojoj se partner i vi na smjenu osjećate i istražujete tijelo onog drugog na neseksualan način, primjerice prelaskom ruke preko leđa ili prsa. Ne fokusirate se na orgazam, nego na tjelesni doživljaj. Nema seksa, samo otkrivanje kakav je osjećaj dirati i biti diran. Umjesto razmišljanja o onome što godi vašem partneru ili brige oko onoga što on čini vama, samo se usredotočite na stvarne fizičke osjete, zamjećujući teksturu ili temperaturu njegove kože, ili kakav je osjećaj kada vam prstima prelazi preko stražnje strane bedara. “To vam pomaže da se usredotočite na sadašnjost, bez brige o budućim orgazmima”, kaže naša sugovornica. Osjetilni fokus funkcionira u fazama tako da ćete postupno graditi intimni dodir da biste naposljetku došli do seksa. No čak ni ovdje orgazam nije cilj; najvažnije je postići pojačani osjetilni užitak u čitavom doživljaju. Seksualni terapeuti često koriste tu tehniku za liječenje muškaraca koji pate od impotencije ili žena koje nikad nisu doživjele orgazam, jer nam pruža uvid u to da je seks mnogo više od dolaska do cilja.

… ali ne zaboravite disati

Disanje je ključno za meditaciju svjesnosti kada je prakticiramo sami, no vježbe disanja s partnerom mogu poboljšati i vaš ljubavni život. Sampson preporučuje sljedeću tehniku boljeg povezivanja između partnera. Sjednite nasuprot partneru i zagledajte se jedno drugom u oči. Smjestite desnu ruku partneru posred prsa kako biste osjetili otkucaje srca i neka on isto učini vama. Pokrijte njegovu desnu ruku svojom lijevom, a zatim polagano počnite usklađivati svoje disanje s partnerovim, udišući i izdišući u istom trenutku. Sljedeći korak je da zamislite krug srebrne svjetlosti koji teče između vas (zvuči poput riječi nekog kalifornijskog seks-gurua, ali djeluje!). “Kako vaš partner izdiše srebrnu svjetlost, vi je udišete, i obratno. Trebali biste misliti samo na ovaj trenutak i ni na što drugo”, kaže Sampson. Ova vježba djeluje i na fiziološkoj razini. “Disanje kao reakcija donosi opuštanje – zjenice nam se šire, čeljust opušta, a puls usporava. Kada primijetimo te znakove kod druge osobe, to nam također pomaže da se opustimo, pa se u njihovom društvu osjećamo sigurno”, objašnjava. “Tada postajemo svjesniji i sposobniji povezati se s partnerom na emotivnoj i fizičkoj razini.”

Vježbom do savršenstva

Čak i ako mislite da ste previše pod stresom da biste prakticirali svjesnost, nemojte odustajati jer ona smanjuje razinu kortizola u krvi. Lako je misliti da nemamo vremena, no zaista je važna – znanost je pokazala da je čak i 10 minuta meditacije svjesnosti na dan dovoljno za reakciju opuštanja. Postoji još jedan fizički efekt. Kada zapnemo u reakciji svađe ili bijega, krv se preusmjerava onamo gdje je najpotrebnija – u mišiće, a ne u spolne organe. No redovitim vježbanjem svjesnosti možemo svladati nagon za bijegom i pritom se krv vraća natrag u ostatak tijela. Ako je nastavite prakticirati, svjesnost će vam postati tvornička postavka. Ako vježbate u situacijama kada vam ne treba, poput mirnih trenutaka tijekom dana, postat će vam dostupnija u trenucima kada vam zatreba. Postajete emocionalno sposobniji usredotočiti se na sadašnjost, što vam omogućuje da budete prisutni u danom trenutku, i psihički i fizički. A što se bolje – i lakše – budete usklađivali s umom, to će vam biti lakše isto činiti s tijelom, osobito dok vodite ljubav. Ako ste usklađeniji s tijelom, svjesniji ste onoga što se događa u njegovim različitim dijelovima pa i lakše možete doživjeti sve te fantastične osjećaje tijekom seksa.

Ključ vašeg seksualnog života? Sigurno vrijedi odvojiti desetak minuta na dan za meditaciju!

Komentari