Valentinovo ili Antivalentinovo, što slavite?

Dok neki jedva čekaju Valentinovo kako bi uživali u pažnji svojih voljenih, postoje i oni koji se ježe od te 'valentinovske patetike'

Nekoliko tjedana prije 14. veljače, sve se naveliko priprema za Valentinovo. Izlozi trgovina dobivaju ‘ljubavno ruho’, police vrve raznim stvarčicama i slatkišima koje vape za zaljubljenim kupcima, cvjećarnice u prvi plan ‘guraju’ ruže, a glazbenici pripremaju koncerte za zaljubljene. I poštari imaju više posla obzirom da se svake godine za Valentinovo u svijetu pošalje oko milijardu čestitki, a društvene mreže i komunikacijske mobilne aplikacije najbolji su ‘čuvari’ svih poslanih ljubavnih poruka. Ima čak i onih, većinom djevojaka, koje nemaju partnera pa Valentinovo slave u društvu prijateljica pa čak i onih koje same sebi šalju čestitke.

No ima i onih koji se naježe od samog spomena na Valentinovo. I premda je taj dan zapravo katolički blagdan, sve ono u što se taj dan pretvorio, to što je postao tako iskomercijaliziran, utjecaj je Amerike. I upravo se zato svake godine sve više spominje i Antivalentinovo. Sve više je onih koji ističu kako slave ljubav svaki dan i stoga im Valentinovo i nije neki poseban dan, ali i onih kojima je cijela priča zapravo isforsirana i patetična. Stoga ako postoji Valentinovo, slavi se i Antivalentinovo i to 11. veljače kada će u Zagrebu primjerice, Psihomodo pop i Let 3 održati koncert ‘Antivalentinovo 2’ u Domu sportova.

A što kaže legenda?

Valentinovo, 14. veljače katolički je blagdan, sv. Valentina, koji je bio biskup grada Terni, zaređen sa samo 22 godine te je sa 63 pretrpio mučeničku smrt. Njegovo se tijelo čuva u Ternijskoj katedrali. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim vojnikom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su oboljeli na smrt, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Na engleskom govornom se pak prenosi legenda o sv. Valentinu koja ne sadrži spomen da je sv. Valentin bio biskup, niti da je bio iz Ternija: govori se da je bio ‘rimski biskup’. Prema toj priči – koja se s engleskog govornog područja širi drugdje po svijetu, sv. Valentin živio je u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, jer je smatrao da se ako su oženjeni ili zaručeni neće srčano boriti u njegovim ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi ostali sa svojim obiteljima. Svi svećenici su poštivali tu carevu odluku pa više niti vršili obred vjenčanja. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. I baš su mu 14. veljače odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan. 

Slavite li vi Valentinovo ili Antivalentinovo?

 

 

 

Komentari