Zadovoljstvo seksualnim životom kao ključ uspješnog partnerskog odnosa

Zajedničko provođenje vremena i zadovoljstvo seksualnim životom najvažniji su faktori uspješnog partnerskog odnosa. Koje još ključne korake morate poduzeti kako biste imali vezu kakvu doista trebate?

Preopterećenost svakodnevnim obavezama dovela nas je do toga da malo vremena ulažemo u odnose s drugima, misleći kako se oni podrazumijevaju, ali dva su ključna faktora za sreću u odnosu s partnerom: zajedničko provođenje vremena i zadovoljstvo seksualnim životom. No važno je znati da, što god vaš partner radi u vezi, to barem djelomično čini zbog načina na koji vi reagirate. Vi učite partnera kako će se odnositi prema vama. Načinom na koji reagirate sami izazivate, podržavate ili dopuštate određeno ponašanje. Ako se počnete ponašati na načine koji definiraju i odražavaju vaše prioritete, počet ćete uživati u posljedicama takva ponašanja. Da bi vam bilo divno, morate se divno ponašati. To tvrdi dr. Phillip C. McGraw, autor knjige ‘Kako spasiti vezu’, naglašavajući kako je jedan od ključnih faktora uspjeha u ljubavi odbacivanje mita o savršenoj vezi.

Postanite partnerov obožavatelj

“Postajući partnerov najveći obožavatelj, rutinski ćete se usredotočiti na one njegove značajke koje su jedinstvene i poticajne. Niste tu osobu odabrali zato što je bila gubitnik, nego zato što ste u njoj vidjeli značajke koje su vas pokrenule u pozitivnom smjeru. Zapamtite, ne morate razumjeti niti se slagati s partnerovim načinom ili značajkama kako biste ih cijenili’, naglašava dr. McGraw i navodi ključne korake koji će vas dovesti do veze kakvu trebate.

1 Ne trudite se promijeniti samo partnera nego preispitajte i svoje navike i postupke. Svatko je krojač svoje sudbine, a drugi će se prema vama ponašati onako kako im vi sami dopustite.

2 Odbacite mit da sve mora biti savršeno jer savršena veza ne postoji. Potpuna idila ponekad je prvi znak za uzbunu.

3 Promijenite percepciju života – parovi koji se bave samo problemima imaju lošu vezu. Nikada ne dopustite da iz vašeg doma i s vašeg lica nestane osmijeh.

4 Seks pruža važan predah od stresa i napetosti u brzom ritmu života te pridonosi bliskosti. On je prirodan slijed dobre veze. Želite li dobar seksualni život, on mora biti ‘uzidan’ u sveukupno dobru
vezu s partnerom.

5 Ne možete živjeti život u kojem se cijeli dan sukobljavate, ne posvećujete jedno drugome i onda se
nadate da ćete jednim zamahom čarobnog štapića postati seksualno prisni.

6 Kako bi imali zdravu seksualnu vezu koja u potpunosti funkcionira, partneri moraju razviti mentalno, emotivno i tjelesno povjerenje.

7 Seks je jedinstven i snažan način komunikacije između partnera i može poslati dublju poruku nego bilo koja riječ koju izgovorite. Potpuno je pogrešno vjerovati da seks nije ključna odrednica uspješne
veze.

8 Za većinu je parova seks jedna od malobrojnih stvari po kojoj se njihov odnos razlikuje od ostalih.
Dobar seks pomaže da se osjećamo opušteno, prihvaćeno i povezanije s partnerom, no on može biti i najveći pojedinačni uzrok razočaranja u vezi. Partner, primjerice, može osjećati da nije dovoljno privlačan drugome. Kad seksualni problemi dođu do tog stupnja, morate biti svjesni da imate problem.

Komentari