Revije prve večeri Cro A Portera

Donosimo vam po nekoliko kreacija od svakog dizajnera predstavljenog prve večeri Schwarzkopf Cra A Portera

Novu, 26. sezonu otvorilo je Nebo s kolekcijom za jesen/zimu 2016-2017. I u ovoj kolekciji Nebo stavlja ženu i njenu siluetu u prvi plan. Silueta naglašenog struka i širokih suknji inspirirana je prošlošću, ali su kao kontrast tome materijali suvremeni, s posebno izraženim teksturama. Boje su prigušene, pomalo mračne i zimske, nezaobilazna su crna, siva i boja vina. Kao dio haljine izražen je cvijet koji se stapa s ljepotom siluete i daje joj notu romantike.

Mladi Anthony Avangard predstavio je mušku kolekciju naziva OXYGEN koja obiluje koloritom i grafičkim motivima, a s naglaskom na sofisticiranost i sport. Kolekcija je to inspirirana autobiografijom, slobodom, degradacijom, buntom, navijačima iz predgrađa, a također se njome promiče i pojam emocionalne inteligencije (EQ) s naglaskom na šarm, humor i ironiju. Neki od materijala koji su korišteni su felpa, pamučne mreže, popelini, neopren, muslin i eko koža. Boje kojima se Anthony ove sezone pozabavio su crvena, plava, zelena i neon žuta, a sve je ublaženo bijelom, crnom i sivom. Kolekcija je upotpunjena ruksacima, longboardovima i Nike tenisicama.

Glazbeni festivali, umjetnički radovi Laszlo Moholy-Nagya, te sam kreativni proces glavne su inspiracije nove kolekcije Vedrane Mastele. Prozirne tkanine i preklapanja, ručno oslikani odjevni predmeti, slojevitost, detalji i akcenti u bojama čine kolekciju koja, u Vedraninom senzibilitetu, prenosi festivalsko raspoloženje, madenački duh i slobodu izražavanja.

Katarina Džale predstavila je kolekciju imena Terra Panonica za koju je Inspiracija proizašla je iz prirode i okruženja upravo Terra Panonice, kuće ideja smještene u vojvođanskom Mokrinu. Njena ovosezonska kolekcija haljina prožeta je bojama i prirodnim tkaninama poput svile i vune, ali s tkaninom koja je nastala kao otpadni proizvod tekstilne industrije. Terra Panonica znači održivi razvoj, slobodu, prirodu, ekologiju, čistoću. Novost ove kolekcije su i vrlo izravne poruke koje svaka haljina odašilje posebno. Haljine imaju aplikacije u obliku riječi, pojmova osjećaja i i pojmova iz prirode. Glavna poruka kolekcije je osjeti prirodu/osjeti sebe, a sve to stvoreno je od tkanine koja će imati pozitivan utjecaj na okoliš. Riječ je o unikatnoj kolekciji, gdje nema dvije iste haljine, i gdje svaka ima svoju vibraciju.

Kolekcija Metamorphosis diplomirane dizajnerice Manuele Lovrenčić igra je mekih tekstura i slojeva, te preobrazbi klasičnih formi u rapsodiju detalja spajanjem boja i linija u kroju. Dinamična forma ručno šivanih detalja od vune koji daju posebnu mekoću nit su vodilja kroz kolekciju u kojoj dominiraju kaputi od vunenog buklea i velura. Smjelim dizajnom i posebnim detaljima na leđima na koja dizajnerica rado obraća pažnju, smatrajući kako odjevni predmet treba imati priču oko cijele svoje osi. Eklektični spoj predimenzioniranih nabora i mekih linija koje naglašavaju ženstvene forme savršen su spoj opuštenosti i elegancije. Dizajnerica se poigrala optičkim iluzijama u kojoj detalji djeluju kao
da su povezani sa samim tijelom te na taj način započinju svojevrsnu metamorfozu i postaju sastavni dio osobe koja ju nosi. Nježne boje pudera u kombinaciji sa sivom i bojom vina stvaraju efektnu poveznicu i čine kolekciju dinamičnom i zabavnom odstupajući od strogih zimskih okvira.

LUKABU by Marina Jerant predstavlja fantastičnu kolorističku paletu začinjenu metaliziranim tkaninama. Uvodi fatalno dramatičnu i besprijekorno elegantnu boju ciklame kao savršenu alternativu večernjim kombinacijama u uobičajenoj crnoj boji. Jerant je konstrukcijski pročistila linije i uvela lepršavost uz providne elemente kako bi naglasila vamp izgled i zagrijala ga krznom uz električne sandale. Od materijala koristi svileni muslin, svilu, metalizirane tkanine i eko krzno vrlo zanimljive teksture.

Debitantica ovosezonskog Schwarzkopf Cro A Portera, Loré predstavlja nam kolekciju inspiriranu Guatemalom i tradicionalnim materijalima majanske zajednice. Materijale korištene u Loré kolekciji radio je višestruko nagrađivani tkalac na području Srednje Europe – Željko Pušić, stoga je kolekcija svojevrsni hommage njegovom radu kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta. Za svaki od materijala u Loré kolekciji potrebni su sati preciznog rada, međutim, takvi materijali daju odjevne predmete koji su jedinstveni, neponovljivi i neindustrijski proizvedeni. Vuneni tkani materijali kombinirani su s prirodnim materijalima poput vunenog štofa, muslin svile, makrame čipke i svilenog pliša. Nakit za Loré kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski kombinirajući na teracotti nijanse boja u skladu s tkanicama po uzoru na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Šalove je za Loré izradila Ivna Matičec.

Komentari