Kako nastaje karite maslac – ta vrhunska ‘delikatesa’ za kožu?

Plijene bogatom teksturom i čarobnim mirisom, izrađeni su od prirodnih sastojaka, pomažu tijelu, ujedno pozitivno djelujući na psihu. Dok se bogati maslac upija u kožu, svako nanošenje pretvara se u gozbu za sva osjetila

U čemu je tajna obožavanja maslaca za tijelo, posebno zimi? Najvjerojatnije se ona skriva u mekanoj ovojnici ploda i uljima koja su osnova svake mješavine za tijelo. Hranjiva ulja se dobivaju tako da se sjemenke i koštica ploda prvo samelju i hladno prešaju ili se gnječe u mužaru. Potom se dobivena smjesa zagrijava i u tom se procesu oslobađaju preostala ulja i masti.

Premda danas na tržištu postoji čitav niz različitih maslaca za tijelo i ponekad se teško snaći u tom obilju proizvoda, jedan se uvijek ističe među svom ‘konkurencijom’ – karite ili shea maslac!

On se radi od ploda karite stabla koje je 100% organsko jer ta stabla, koja imaju prirodno stanište u savanama zapadne Afrike, rastu bez upotrebe kemijskih pesticida. U prijevodu s afričkog jezika shea znači sveto. Maslac koji se dobija s tog stabla iznimno je ljekovit, što narodi Malija, Burkine Faso, Gane, Toga i Benina oduvijek znaju i koriste ga kao pomoć pri reumatskim bolovima, upalama mišića, za njegu kože beba i zaštitu od suhog pustinjskog vjetra pa čak i kao masnoću za kuhanje.

Kako nastaje maslac?

Ubrani plodovi se suše, zagrijavaju u glinenoj peći i potom usitnjavaju u mužaru. Dobivena masa se mijesi s vodom i to 45 minuta. Rezultat je maslac blijedožute boje i opora mirisa koji se odvaja i obire.

Shea ili karite maslac obiluje tricigleridima, vitaminom E, D i provitaminom A i u suvremenoj kozmetici se koristi kao sredstvo za njegu suhe kože jer zaglađuje i hidratizira, hrani i štiti. Isto tako pomaže kod opeklina, iritacija na koži i pri zacjeljivanju rana. Poznato je i da štiti od UVA i UVB sunčevih zraka te poboljšava aktivnost i regeneraciju stanica te kapilarnu cirkulaciju. Masniji je od kakao maslaca jer ima uljastu strukturu. Vrlo lako prodire u kožu i topi se na tjelesnoj temepraturi.

Često se koristi u kozmetici, no kako je prilično skup, ima ga samo u najboljim kozmetičkim linijama. Dobra vijest za žene koje muku muče sa strijama: shea maslac ih uspješno rješava zbog svojih anti elastičnih svojstava, a pomaže i kod dermatitisa i drugih lakših oboljenja kože. Usporava proces starenja, djelotvorno potičući obnavljanje kože i kose te pomaže koži u borbi protiv slobodnih radikala.

Komentari